Dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacantos) je až 30 m vysoký strom s pohlednou vejčitou korunou. Větve nesou až 8 cm dlouhé trny a plodí rovněž úctyhodně velké, až 40 cm dlouhé a 3 cm široké lusky plné semen. Jsou výživná a chutnají podobně jako hrách. Vyšlechtěny jsou i menší beztrnné kultivary dřezovce s obzvláště ozdobnými listy, pozor však na to, že některé z nich neplodí.

Sklizeň lusků

Nasládlé lusky lze sklízet celé ještě nedozrálé, nebo využít až v říjnu či listopadu dozrálá semena z opadaných lusků, které se v té době seschnou a zkroutí. Lusky i semena lze připravovat stejně jako luštěniny, jsou jedlé i syrové. Z pražených a pomletých semen se připravovala i náhražka kávy.

Pěstování

Dřezovec pochází ze Severní Ameriky, v našich parcích se však začal objevovat již v 18. století. Na slunném místě a v propustné půdě prospívá dobře i na našich zahradách. Mladé semenáče a sazenice dostatečně zaléváme a raději je chráníme před mrazem, starší stromy ho snášejí dobře. Plodí hojně až po dovršení deseti let věku. V některých teplejších oblastech je na seznamu invazivních rostlin, proto ho nevyséváme ani nevysazujeme do volné přírody.