Dřín obecný, nebo též dřín jarní pochází z Asie, ale ani v České republice není jeho výskyt ojedinělý. Zpravidla se podle odrůdy jedná o keř či strom, který může dorůstat do výšky až 7 metrů. Překvapit nás může i jeho dlouhověkost. Dožívá se totiž klidně i 300 let.
Chcete vědět o dřínu víc? Podívejte se na youtube kanál Šťastní lidé:
Vitamínové bombičky
Vyznačuje se velmi tvrdým dřevem, žlutými květy a následně červeně zbarvenými plody, jež velmi připomínají plody šípku. Obdobně jako šípek i plody dřínu jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty a díky tomu se těší velké oblibě v čínské medicíně. Možná tuhle dřevinu máte na své zahradě a ani netušíte, jaký poklad vám každý rok poskytuje.
Jak na pěstování?
Pokud jste se rozhodli, že vám dřín na zahradě nesmí chybět a chcete se těšit nejen z jeho samotné krásy, ale i z bohaté úrody, je třeba vědět, jaké podmínky této dřevině dopřát. Jistě vás potěší, že na pěstování není příliš náročný a zvládne se lecčemu přizpůsobit.
Nejlépe uděláme, když pro něj zvolíme slunné stanoviště, a protože se jedná o suchomilný druh, půda je pro něj vhodnější spíše suchá a kamenitá. V podmáčené půdě by nám dlouho nevydržel. Ovšem u mladého stromku je zapotřebí dbát na pravidelnou zálivku zhruba jednou týdně.
Rozmnožování dřínu
Dřín můžeme rozmnožit pomocí semen, ačkoli musíme počítat s tím, že si počkáme poměrně dlouho. Klíčí totiž až druhý rok po zasazení. Oblíbenější a rychlejší metoda je řízkování. Stačí na začátku léta odebrat mladé výhonky, které poté vložíme do vody nebo přímo do půdy.
Ačkoli je řízkování rychlejší metoda, i přesto dřín roste velmi pomalu a plodů se dočkáme nejdříve až po deseti letech. Není tedy od věci koupit si strom už mírně odrostlý.
Pozor na jedovaté odrůdy
V zahradnictví byste ale měli být při výběru dřínu obezřetní. Dostupné je totiž velké množství odrůd, a ne všechny mají jedlé plody. Je tedy třeba zvážit, jestli chcete strom pouze na okrasu, anebo jestli se těšíte na sklizeň a chcete si užívat benefity, které plody dřínu nabízejí.
Mezi oblíbené okrasné odrůdy můžeme zařadit například dřín bílý nebo dřín květnatý. U těch se ale konzumaci plodů vyvarujte! Naopak jedlými plody se kromě nešlechtěného dřínu obecného vyznačuje odrůda dřín Joliko, která vás zaujme nejen odolností vůči škůdcům, ale především svými velkými a sladšími plody.
A co udělat se sklizní?
Úroda bývá velmi často bohatá, a tak se nabízí otázka, k čemu všemu se dají plody dřínu použít. Nejčastěji se z plodů dřínu vyrábí čaje, sirupy, kompoty či džemy v kombinaci s jinými druhy ovoce, sám o sobě je plod totiž poměrně kyselý. Doporučujeme vyzkoušet třeba v kombinaci s hruškou.
Dřínky plné vitamínů
Oblibě se můžou těšit především díky vysokému obsahu vitamínu C, ale i různých minerálů. Dřínky jsou bohaté také na další antioxidanty, jako jsou vitamín E, flavonoidy a karotenoidy. Tyto látky mohou pomoci chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů a snižovat riziko oxidačního stresu a různých onemocnění. Tím samozřejmě vybízí k použití při léčbě různých onemocnění. V čínské medicíně se dokonce využívá i při léčbě cukrovky.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, radimejak, nasezahrada, sever.rozhlas