Čtenáři se ptají, Vlastimil Šindelář odpovídá. Trápí vás něco, o čem se tu zatím nepsalo? Nebojte se zeptat. Formulář na vkládání dotazů do poradny najdete v závěru článku.

Snesou se jahody a bylinky v pyramidě?

Zhotovil jsem manželce pyramidu ze svahovek pro pěstování jahod. Ráda by si do volných míst zasadila bylinky, ale bojí se, že jahody převezmou jejich aroma a chuť. Poradíte prosím zda je toto tvrzení pravdivé a případně jaké bylinky se dají pěstovat společně s jahodami?

Petr Ředina

V pyramidě je samozřejmě možné vysadit jahody i bylinky. Jen je třeba volit takové, které mají podobné nároky jako jahody. Suchomilné a vyžadující spíš chudší substrát nebudou zrovna nadšené z pravidelného zalévání a hnojení. Proto se tolik nehodí tymiány, levandule a podobné. Stejně tak třeba máty by zase mohly jahody zarůstat.

Na pyramidě se tomu ale dá předejít tím, že suchomilné bylinky vysadíte na vrchol a třeba máty na severní stranu. Tam to zase tolik nesvědčí jahodám. A že by jahody pochytily vůně okolních bylinek tolik nehrozí. Navíc třeba citronová vůně meduňky se k jahodám docela hodí. Podobné je to u mát, běžně se prodávají máty z vůní jahod, čokolády, grepu, ananasu a mnoho jiných.

↑ zpět na začátek

Likvidace puklic na pokojovkách

Jak zlikvidovat puklice na pokojových rostlinách. Asi jsme je donesli na nějaké kytce a již delší dobu s nimi bojujem. Ladislav Drda

Puklice jsou docela nepříjemný a obtížně hubitelný škůdce. Jedná se o savý hmyz který je schopný rostlinu úplně zlikvidovat. Samička chrání potomstvo voskovou vrstvou, přes kterou se insekticid nedostane. Proto je nejlepší bojovat proti ní kombinací mechanického otírání rostliny a tím odstranění všech viditelných škůdců a následně postřikem.

Nejlepší jsou přípravky, které působí systematicky. To znamená, že se dostanou do buněk rostliny a následným sáním škůdce zahubí. Kontaktní přípravky musí přijít do styku se škůdcem. Právě díky voskové ochraně puklic, nezabírají tak dobře. Ovšem docela dobře proti puklici zabírá postřik olejovou emulzí. Ta vytvoří na povrchu rostliny i puklice vrstvičku, pod kterou se škůdce udusí. To je vhodné právě u pokojových rostlin, protože se nejedná o žádný jed. Tyto olejové postřiky se prodávají, ale dají se i snadno vyrobit doma. Stačí trocha stolního oleje rozmixovat s vodou a přidat pár kapek smáčedla, což je třeba přípravek na mytí nádobí. Ochrana se musí párkrát opakovat, protože škůdce bývá ukrytý v různých úkrytech a většinou nezasáhneme hned napoprvé všechny.

↑ zpět na začátek

Nenáročná stálezelená popínavka

Co za popínavou, rychle rostoucí, stále zelenou, ideálně do květníku, nenáročnou rostlinu na plot u hlavní silnice v Praze?

Pavel Marvánek

Nenáročná stálezelená popínavka je břečťan. Nevadí mu stín ani znečištěné prostředí. To je vidět třeba na pražských hřbitovech, kde bez problému roste. Lze pěstovat i v nádobě, ale v tom případě potřebuje daleko více péče. Podle velikosti bude potřebovat zalévání a hnojení. Ovšem ze všech popínavých rostlin roste nejpomaleji. Navíc tím, že je stálezelený je i celý rok stejný. To opadavé pnoucí rostliny mění vzhled podle ročního období. Na jaře jsou svěže zelené, v létě tmavě zelené a na podzim se vybarví, žlutě, nebo červeně. Navíc i barevně kvetou. Po čase opadavé rostliny vytvoří i v zimě skoro neprůhledný plot spletí stonků.

↑ zpět na začátek

Zahrádkářská poradna Vlastimila Šindeláře

Rady renomovaného zahradníka Vlastimila Šindeláře se pravidelně objevují na stránkách časopisu Receptář, ale také v řadě televizních pořadů.
Jak položit dotaz do poradny?
Využít můžete tento formulář nebo e-mail web@ireceptar.cz (do předmětu uveďte Poradna Vlastimila Šindeláře).

↑ zpět na začátek