Čtenáři se ptají, Vlastimil Šindelář odpovídá. Trápí vás něco, o čem se tu zatím nepsalo? Nebojte se zeptat. Formulář na vkládání dotazů do poradny najdete v závěru článku.

Řez broskvoně

Před asi třemi roky jsem si vysadil broskev. Nějak jsem zanedbal řez a rád bych dosáhl u stromku kotlovou korunu. Vloni mi krásně vykvetla, ale všechno zmrzlo, takže nevím které větve jsou plodonosné. A hlavně nevím, kdy stromek prořezat. Stromek je asi dva metry vysoký, nějaké větvičky jsem vloni ostříhal. A rád bych ho vytvaroval do kotlové koruny a moc mu neublížil. Kdy a jak moc můžu stříhat?
Jan Jančík

Květy se zakládají na všech větvích, jen mladé výhony rostoucí kolmo vzhůru nemívají květy, takže všechny větve jsou plodné. Řezat broskvoň je nejlépe až když má listy, proto máte ještě čas. Vystřihnout musíte větve, které rostou do středu koruny a ty, které si stíní. Také do výšky je třeba stromek pouštět pomalu a tak výhony rostoucí vzhůru je třeba většinu vystříhat a ponechané zkrátit. Počítejte s tím, že čím víc stromek prostříháte, tím víc a bujněji obroste. Když vyrostou nové výhony je dobré je ještě koncem léta vystříhat. Tím si ušetříte práci v dalším roce.

↑ zpět na začátek

Může šeřík poškodit trávník?

Chtěl bych se zeptat jestli v případě vysázení šeříku poblíž sousedova plotu hrozí nějaké létání květů, či semen na jeho pozemek a dokonalý trávník? Znám šeřík jen z procházek v přírodě a parcích,ale nemohu si vybavit jeho chování třeba při odkvétání,atd. Nechci dělat sousedům jakkoliv zle. Michal Krejčík

Šeřík nijak agresivní není, ale samozřejmě při odkvétání opadávají odkvetlé květy na zem. Také listy na podzim opadají. Záleží pak na vzdálenosti od plotu a na převládajícím směru větru. Větším nebezpečím by mohly být výhonky, které vyrůstají z kořenů. Těmi se může šeřík šířit do okolí. Pokud nemá plot podezdívku, mohly by se objevit i u souseda. Při pravidelném sekání trávníku to však nebezpečí nepředstavuje. Asi nejlepší je před zasazením šeříku zeptat se souseda na jeho názor.

↑ zpět na začátek

Roubování okurek

Prosím o radu ohledně roubovaní hadovek na dýni: co se přepěstuje dřív jestli okurka a nebo dýně a v jakém odstupu a postup pro roubování. Václav Prchal

Dříve se musí vysít semena tykve a o několik dní později okurky. Tykvi trvá déle než vyklíčí. Rostlinky na roubování by měly být přibližně stejně velké a měl by se začít objevovat pravý lístek. Nejlepší je nechat semena vyklíčit ve výsevním substrátu, který je hodně lehký.

Před roubováním tykev i okurku opatrně sázecím kolíkem podebereme, vyndáme a následně zasadíme obě těsně vedle sebe do nového substrátu v 9 cm kelímku. Pak šikmo naříznete stonek pod děložními lístky jeden zdola a druhý zhora a opatrně je zasunete do sebe. Prodávají se speciální pásky, kterými se zajistí. Potom je důležité udržovat vysokou vzdušnou vlhkost pravidelným mlžením a zakrytím rostlin folií. Když začne rána srůstat, odřízne se kořen okurky a u tykve se vylomí vše nad děložními lístky. Do dokonalého srůstu je třeba rostliny stále mlžit, obzvlášť za slunečných dní. V domácích podmínkách je nejjistější vysévat semínka postupně a tak zjistit přesný čas ve vašich podmínkách.

↑ zpět na začátek

Zahrádkářská poradna Vlastimila Šindeláře

Rady renomovaného zahradníka Vlastimila Šindeláře se pravidelně objevují na stránkách časopisu Receptář, ale také v řadě televizních pořadů.
Jak položit dotaz do poradny?
Využít můžete tento formulář nebo e-mail web@ireceptar.cz (do předmětu uveďte Poradna Vlastimila Šindeláře).

↑ zpět na začátek