Dvouletky jsou nenáročné rostliny, z nich se budete moci těšit hned dva roky po sobě. Mají stejné nároky na půdu a stanoviště jako letničky, proto by byla škoda si je nevysadit. Vyhovují jim lokality s dostatkem slunce, některým druhům nevadí ani polostín.

Dvouletky jsou cenné především proto, že kvetou v pozdním jaru, kdy je jiných kvetoucích rostlin na zahradě ještě málo. Jedná se o ideální rostliny do bezúdržbové a přírodní zahrady, a proto je milovaly už naše babičky. Máme pro vás hned 4 tipy.

Hadinec

Hadinec je zajímavá rostlina původem ze Středozemí, která dle zvolené odrůdy dorůstá do výšky 20 až 60 cm. Kvete v období od června do srpna modrými nebo růžovofialovými květy a daří se jí v chudých písčitých půdách na suchém místě.

Její semena se vysévají zpravidla na jaře na povrch substrátu, který se pak zakryje sklem či fólií, aby byla zajištěna vyšší vlhkost. Hadinec má rád slunná místa s propustným, hlinitopísčitým substrátem. V době vegetace jej pravidelně přihnojujte.

Chejr vonný

Výraznou dvouletkou je také chejr, který bývá vysoký něco kolem 30 až 60 cm a zdobí jej bílé, oranžové, červené, žluté, hnědé nebo fialové hroznovité květy. Objevují se na rostlině zhruba od počátku června.

Původní domovinou chejru je Středomoří a u nás se mu často říká zimní fiala. Tento polokeř má výrazné lesklé listy a neskutečně silně voní. Aby se správně vyvíjel, měl by vyrůstat v humózní výživné půdě v místech, kde je dostatek slunečních paprsků. Zálivka volte mírnou, pozor na hniloby z převlhčení.

Měsíčnice

Tento druh dvouletky se rozšířil z jižní Evropy a bývá vysoký 30 až 100 cm. Svými fialovými nebo bílými květy vás bude těšit od konce května. Po odkvětu se vyvine plod zvaný šešule. Měsíčnice je atraktivní právě díky svým netradičním květům a semeníky, které připomínají průsvitné penízky.

Navíc je v našich podmínkách rostlina odolná mrazům. Měsíčnice vyžaduje hlubší, humózní, kyprou a propustnou půdu a není potřeba ji nijak přihnojovat. Dokonce je značně odolná proti mnohým chorobám a škůdcům.

Karafiáty nebo také hvozdíky

Zdroj: Youtube

Jedná se o poměrně oblíbenou rostlinu, která je známá hlavně svými barevnými a neodolatelně voňavými květy. V současné době lze vybírat ze 300 druhů! Většina z nich velice dobře snáší chladnější podmínky.

Výživu potřebují hvozdíky pouze na počátku pěstitelské sezóny, tedy na jaře, ale pokud je máte v nádobách, dodávejte je každé 3 týdny. U hvozdíku si dejte obzvlášť velký pozor na přemokření, jsou pak náchylné k zahnívání. Většina druhů hvozdíků vyžaduje zálivku jen v opravdu suchém období. A pokud chcete udělat rostlině dobře, otrhávejte odkvetlé květy.

Související články

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.nasezahrada.com, www.prima-receptar.cz