My, kdo hodně cestujeme, jej známe. Ale v naší zemi bylo toto ovoce dlouho neznámé, až v posledních letech se začalo objevovat v našich obchodech. Má výrazně oranžovou barvu a trochu připomíná rajče, chuťově zase směs meruňky, hrušky a broskve. Hurmikaki, neboli ebenovník, si můžete poměrně snadno vypěstovat i doma.
Ebenovník rajčatový nebo tomel, ale také třeba „božské ovoce“, pochází původně z Číny a je znám pro své silné antioxidační účinky. Navíc předchází rakovině a čistí cévy. Barva dužiny plodu je žlutá až ohnivě červená. A chuť? Tam je to různé, protože cílová chuť by měla být sladká, ale některé plody jsou naopak ještě tvrdé a chuťově trpké. Ty by se potom měly nechat dozrát, jako většina ovoce, zhruba 10–14 dnů v teple. Kvůli vzdálenosti, kdy se k nám ovoce přepravuje, jsou totiž plody sklízeny většinou ještě tvrdé a nedozrálé.
Plody kaki nedozrají samy od sebe, jako třeba broskve, meruňky nebo i avokádo
Co je velice zajímavé, že plody nedozrají samy od sebe, jako třeba broskve, meruňky nebo i avokádo. Pro jejich dozrání je nejlepší blízkost jablek a banánů. Toto ovoce při svém zrání produkuje ethylen, jehož přítomnost vyvolá zrání hurmikaki.
A jak si ho vypěstujeme doma?
Ebenovník je strom s kulatou korunou, a i když jej příliš neprořezáváme, snadno se pěstuje i udržuje. Jedná se o dobře přizpůsobivou, samosprašnou rostlinu. Plodí koncem října, kdy už oranžová dužina prosvítá přes jemnou slupku. Zajímavé je, že plody můžeme sklízet i v zimě.
Dužinu z plně zralého plodu kaki je možné natírat na chleba jako povidla
Ebenovník si můžete doma vypěstovat přímo ze semínka uvnitř plodu. Jeden plod obsahuje od jednoho do osmi podlouhlých hnědých semen. K jejich vyklíčení je potřeba, aby prošla chladem, takže je nejlepší nechat je zhruba dva měsíce uložené v chladničce. Při výběru semínek si je rozdělujte na samosprašné a nesamosprašné, které tedy potřebují opylovat. Pro domácí pěstění jediného stromku byste měli zvolit samosprašnou odrůdu, pokud chcete stromků více, opyluje jej běžně hmyz.
Péče a trpělivost
Semena vysadíme do květináče, ideálně na parapet, počátkem jara, nejlépe do propustné výživné půdy s mírně kyselým pH. Důležitá je drenáž, aby semínka neuhnila a zhruba po měsíci by měla vyklíčit. Přitom pravidelná závlaha je nutností.
Hurmikaki roste pomalu, takže pokud se rozhodnete pro pěstění od semínka, rostlina bude v květináči minimálně čtyři roky předtím, než ji přesadíte do zahrady.
Také přesazení by mělo být na jaře, nebo pak až v polovině června. V zahradě vyberte místo, jež není větrné a první zimu je potřeba obalit kmínek, aby byla rostlina chráněna. Korunu přikryjte a půdu kolem kmene na zimu mulčujte.
Na talíř i pro zdraví
Dužinu z plně zralého plodu je možné natírat na chleba jako povidla, které není třeba nijak upravovat. Hurmikaki mohou konzumovat bez obav i osoby se zdravotními problémy, tedy kardiaci, diabetici, lidé s onkologickými nebo trávicími problémy. Hurmikaki je díky antioxidantům účinný jako ochrana před stárnutím buněk, ale slouží i jako prevence rakoviny ústní dutiny, jícnu, žaludku, tlustého střeva a konečníku.
Vypadá jako oranžové rajče, ale chutná spíš jako meruňka. Hurmikaki
Ovoce obsahuje karotenoidy (lykopen a betakaroten), které posilují imunitní systém, chrání pokožku před negativními účinky UV paprsků.
Takže pokud se rozhodnete pro trpělivost, za několik let můžete mít doma zdravé a chutné ovoce s velmi prospěšnými zdravotními účinky.
Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, urobsisam.zoznam.sk,urobsisam.zoznam.sk/zahrada