Vybrat si můžete z vícero druhů a mnoha odrůd. Díky šlechtění už třapatkovky nekvetou jen nachově, ale i bíle, žlutě či něžně růžově. A proč třapatkovky? Dříve to byly třapatky, dnes je botanici přejmenovali. Původní jméno třapatka zůstalo rodu Rudbeckia, který vědci od rodu Echinacea oddělili. Stále se však jedná o ty samé, vděčné a nenáročné trvalky.
Kompletní průvodce, jak si na zahradě vypěstovat třapatkovku, najdete na YouTube, na kanále Growit Buildit, v tomto videu:
Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) má květní úbory až 12 cm velké, sama dorůstá až 120 cm, ale zvolit si můžete i poloviční, kompaktní odrůdy. Třapatkovka bledá (E. pallida) nenabízí tolik barev jako předchozí, zato díky jemným, lehce svěšeným paprskům působí jako víla. Je kolem 70 cm vysoká.
Nešetřete kompostem
Podzim je k výsadbě trvalek ideální. Třapatkovky mají rády slunce a propustnou, humózní půdu, neutrální nebo mírně zásaditou. Na jaře, v době růstu, uvítají dostatek vláhy, v létě na ni náročné nejsou. Pokud mají bohatě růst a kvést, potřebují dostatek živin, proto nešetřete kompostem. Jako u většiny trvalek platí, že lépe vyniknou větší skupiny stejného kultivar, na metr čtvereční sázejte 6 až 11 sazeniček, podle velikosti dané odrůdy. Na jaře a na podzim můžete rostliny množit dělením trsů, na podzim rovněž pomocí kořenových řízků.
Skvělá léčivka
Třapatkovka nachová i bledá jsou výjimečné také svými léčivými účinky. Pocházejí ze Severní Ameriky a jako léčivky je využívali již Indiáni. Účinné látky obsažené v kvetoucí nati i v kořeni zřejmě umí podpořit vlastní obranyschopnost organismu proti infekcím. Nejúčinnější je čerstvá šťáva, jejíž sílu nejlépe uchová tinktura. Stejně jako u ostatních léčivek však platí, že pokud užíváte léky či trpíte i jiným onemocněním než počínajícím nachlazením, je na místě se poradit s lékařem či lékárníkem. Nevhodná může být například při autoimunitních problémech a alergiích.
Jak si připravit tinkturu?
150 g jemně nasekané kvetoucí nati nebo 100 g nastrouhaného kořene zalijte 45% alkoholem nebo glycerolem. Při pokojové teplotě nechejte louhovat nejméně týden a směs denně protřepte. Poté tinkturu přeceďte. Při počínajícím nachlazení užívejte 1 až 3 malé lžičky denně. Pokud tinkturu před polknutím chvíli poválíte pod jazykem, účinné látky se začnou okamžitě vstřebávat. Alkoholovou však raději užívejte na lžičce vody, aby nedráždila sliznice.
Související články
Zdroj: časopis Receptář