Zdroje: prima-receptar.cz, klidnebydleni.cz

Elektrický plot slimáky zaručeně šokuje

Zatímco mnohé naše snahy eliminovat slimáky v zahradě končí neslavně, elektřina nezná bratra a ani slimáka. Podívejte, jaké tři způsoby použití elektřiny proti slimákům jsou v zahradě možné. Třeba se vám jedna z nich zalíbí a uskutečníte ji na vlastí zahradě.

Máte-li znalosti a čas ponořit se do problematiky i výroby smrtonosné pasti pro slimáky, můžete se inspirovat například tímto videem.

Autor videa a elektrického plotu proti slimákům popisuje nejen výrobu, ale také jak k tomuto problému přistupuje, proč a nad čím se před instalací zamýšlel či s jakými problémy se potýkal:

Zdroj: Youtube

Ohradník proti slimákům s 9V baterií

Ač je řešení zpracované ve videopříspěvku jistě funkční, málokdo se do takového projektu vloží. Můžete si však také pořídit elektrický ohradník, který stejně jako u kraviček nebo koní, nezvaného hosta neseškvaří, ale jen odpudí. Takový ohradník může mít jako zdroj obyčejnou devítivoltovou baterii. Tento způsob je velmi prostý a instalaci zvládne skutečně kdokoli dostatečně nadšený. Stačí pořídit jen jednoduché napojení na dráty.

Vzhledem k tomu, že elektrický proud ani slimák neusmlouvá je tento systém poměrně oblíbený a dnes už také prodávaný i v několika podobách na internetu, ale také v hobby marketech.

Statická elektřina a měděné pásky na slimáky

I měděné pásky, které jsou zcela bez napájení fungují na bázi elektřiny, ale té statické. Taková páska se velmi hodí k oblepení nebo upevnění skobami či šroubky k vyvýšeným záhonům, ale i jednotlivým pěstebním nádobám. Pokud byste chtěli ochránit záhon, můžete kolem něj instalovat jednu obyčejnou dřevěnou lištu jako rám, na který pásku připevníte, stejně poslouží i obrubník.

Pásky navíc odpuzují slimáky nejen šokem způsobeným statickou elektřinou, ale také je páska obohacená o další přísady, které slimákům vadí. Páska by měla být také dostatečně široká, případně dvě tenké nedaleko od sebe.
Měděné pásky jsou sice trvanlivé, ale je vhodné je čas od času čistit. Oxidací pásky se snižuje její účinnost, a proto se doporučuje otření vyždímaným hadříkem namočeným do octa.

Slimákům můžete rozhodně čelit i dalšími způsoby a obecně se doporučuje kombinace alespoň dvou taktik. Možný je sběr, ale také nástrahy z písku, vaječných skořápek, popela či přírodní řešení v podobě parazita. V případě slimáků jde o parazitické hlístice, které zklikvidují celou populaci slimáků bez toho, aby ohrozily jiné živé organismy na vaší zahradě.

Související články