Na vaší terase může ve správnou dobu vykvést doslova karneval těch nejkrásnějších květů s těmi nejrozšířenější typy květenství, ale na druhou stranu i s naprosto netypickými kalichy, zákrovy, chmýřím nebo úbory. Nesázejte proto jen na osvědčené druhy, ale také trochu experimentujte a vyberte alespoň něco málo z exotických rostlin.

Kamélie japonská - kráska s množstvím květů

Kamélie japonská (Camelia japonica) vás na terase budou těšit svými květy, pokud budete dodržovat několik zásad péče o tyto rostliny. Jsou to rostliny nádherné a půvabné, ale zároveň poměrně náročné. Velmi citlivě reagují na jakékoli prudké změny teploty i vlhkosti, orientace keře ke světlu i celkové intenzity osvětlení. Každá taková změna může okamžitě vyvolat opadávání poupat. proto kamélie doporučujeme k pěstování na krytých terasách nebo v zimních zahradách.

Bugenvilea je nádherná, vytvoří okouzlující efekt

Bougainvillea spectabilis je v podstatě dřevitá liána, která ve své domovině ovíjí stromy. Její okouzlující do daleka zářící barvy listenů jsou podobné malým lampionkům. Divoce rostoucí liány mají listeny růžové, nebo nachové barvy. U odrůd šlechtěných je výběr barev mnohem širší. Na zimu vyžaduje uschování v bezmrazém prostoru, stejně tak jako ostatní exotické rostliny pocházející z tropů a subtropů.

Citrusové stromky – kumkváty, mandarinky a citroníky

Kumkváty můžete znát také pod názvem nagami nebo latinsky Fortunella. Jejich plody jsou půvabné drobné, dosahující maximální velikosti 4 cm. Díky trpasličímu vzrůstu je můžeme pěstovat také jako bonsaje. Říká se, že tyto subtropické plody skvěle zahánějí kocovinu. V létě je můžete letnit na terase a na zimu je umístit do zimní zahrady nebo do skleníku.

Nezapomeňte na jemně působící traviny

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) – jako rostlina pěstovaná v nádobě vypadá dostatečně exoticky. Tuto travinu můžete seřezávat na nižší výšku. To působí skvěle proti rozklesávání trsu například při deštích nebo silném větru. Na terasách se ozdobnicím daří dobře, neboť mají v oblibě slunečné polohy. Snese dokonce i zcela běžné půdy a vydrží i bez pravidelné zálivky. Rozkvétá v průběhu července a v kvetení pokračuje ještě v srpnu.

Další rostliny vhodné na terasu

Mandevila (Mandevilla Amonea), fuchsie (Fuchsia), strelícíe (Strelitzia reginae), dosna (Canna), oleandr (Nerium oleander), levandule (Lavandula stoechas i Lavandula angustifolia), pěnišník (Rhododendron yakushimanum), bobkovišeň (Prunus laurocerasus), zimostráz (Buxus sempervirens), blahovičník (Eucalypthus), olivovník (Olea europaea), pepino gold (Solanum muricatum), granátové jablko - marhaník (Punica granatum), durman (Datura), hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), jedle korejská (Abies koreana), líska kroucená (Corylus avellana ‘Contorta‘), šeřík Meyerův (Syringa meyeri ‘Palibin‘), fíkovník smokvoň (Ficus) a sukulenty.

Tip redakce

Vzrostlé až mohutné stromky, keříky nebo květiny se zaslouží i dostatečně prostorné a ve většina případů i nepromrzavé nádoby. Nádoby, společně s rostlinami a se zeminou a zálivkou už ale představují dosti těžké břemeno. Proto doporučujeme alespoň ty největší z nich umístit na pojízdné podstavce.

Svět květin je prostě fantastický, a tak vybírejte pro svou terasu ty nejkrásnější z nich. Pravidelně jim obírejte odkvetlé květy, aby rostliny pořád vypadaly svěže a elegantně. Nezapomínejte ani na pravidelné přihnojování, neboť rostliny pěstované v nádobách potřebují více živin vzhledem k omezenému množství zeminy, v které jsou pěstovány.