Fíkusy vedené na jeden výhon lze využít pro dekoraci větších prostor. Pro obytné místnosti raději volte menší druhy, které můžete tvarovat podle své fantazie. Běžným druhem fíkusů (Ficus elastica) ani drobnolistým či popínavým fíkusům (Ficus pumila, Ficus benjamini) řez rozhodně neublíží. Naopak − získáte pěkně vyhlížející mladou rostlinu.

Co budete potřebovat:

Zahradnický nůž a nůžky, gumové rukavice, sklenici s vodou, gumičku, stimulátor pro množení pokojových květin, substrát pro pokojové květiny, květináč, misku s oblázky.

Vrcholový řízek ponořte do vlažné vody, po přibližně 2 hodinách jej ze sklenice vyjměte, ponořte spodní konec do stimulátoru, oklepněte a vsaďte do květináče naplněného substrátem či vlhkým pískem.

Odpočítejte 2 až 3 listy odshora a mezi kolínky na kmínku proveďte hladký řez. Získáte vrcholový řízek, z něhož vypěstujete novou rostlinu. Protože fíkusy roní z rány lepkavé mléko (latex), pracujte v gumových rukavicích a dejte pozor na potřísnění oděvu.

Nařízkovaný fíkus ochráníte proti vadnutí zmenšením plochy listu: Stočte ho do roličky a zajistěte gumičkou. Tím zabráníte nadměrnému vypařování a řízky se snáze ujmou.

Zakořeňující řízek má dostatek vláhy, ale miska s oblázky pod květináčem zabráíní, aby kořeny uhnívaly. Navíc se voda z misky vypařuje a vytváří příznivé mikroklima.