Zdroje: hobby.magazinplus.cz, chalupari-zahradkari.cz

Teplo přeje plísním

S různými plísňovými onemocněními se během teplých letních měsíců můžete setkat ve skleníku či fóliovníku, ale také na záhoně. Plísně jsou časté a napadají okurky, ale i další plodiny i okrasnou zeleň. Mezi nejznámější patří plíseň okurková, která se projevuje až hranatými skvrnami, na listech. Poněkud zvláštní vzhled je daný žilkami listu, které jej rozdělují, a proto napadené žloutnoucí flíčky působí až pravidelně hranatě. Plíseň je však také dobře viditelné vespod listu.

Padlí dokáže zničit úrodu

Typickým letním parazitickým houbovým onemocněním je také padlí. Je ho několik druhů a nejde jen o šedavý povlak listu, který vypadá jako poprášený pudrem. Padlí je schopné zničit velkou část úrody, jelikož i plody jsou nedovyvinuté, deformované a usychají. Stejně tak i plíseň okurková rostlinu poškozuje natolik, že postupně uvadnou nejen listy, ale i plody, a nakonec celá rostlina.

Okurky zachráníte jednoduchým postřikem

Proti těmto onemocněním funguje řada průmyslově vyráběných postřiků, ale také biologické postřiky. Různé domácí receptury jsou méně či více úspěšné v potírání mykotických onemocnění a oblíbené jsou také běžné prostředky z lékárny. Volba je na vás, rozhodně však stojí za zkoušku obyčejný postřik, na jehož výrobu vám postačí jediná ingredience a voda.

Čím a jak stříkat listy okurek?

Pro likvidaci plísní na okurkách či jiné zeleni můžete použít ředěný peroxid, který možná máte v domácí lékárničce, anebo ho za pár korun koupíte v každé lékárně. Do manuálního rozprašovače přichystejte roztok peroxidu s vodou v poměru 1:2. Pamatujte, že peroxidový postřik je nutné aplikovat ráno nebo večer, tedy mimo poledne, kdy byste mohli riskovat, že rostliny spálí slunce. Navíc je nutné aplikovat roztok důkladně ze všech stran. Padlí je nejlépe viditelné ze svrchní strany listu, plíseň okurková je dobře viditelná také ze spodní strany. Navíc není jen na listech, ale šíří se po celé rostlině, i když nemusí být na první pohled viditelná. I když je možné, že plíseň zmizí už po první aplikaci tohoto jednoduchého postřiku, raději jej po třech až pěti dnech znovu aplikujte.

Související články