Často nám doma leží nějaké zajímavé kousky nádobí, které už nevyužíváme. Mohou ale posloužit ještě jinak, třeba v zahradě. Byla by rozhodně škoda je všechny vyhodit. I z takovýchto předmětů může ještě vzniknout hezká dekorace.

Na výrobu květináčů budeme potřebovat

Tři cedníky s uchy po obou stranách, netkanou textilii, zeminu na balkonové rostliny, lopatku, nůžky, provázek nebo tenčí lano, kovové kroužky a háčky na zavěšení. Co se květin týče, máme širší možnosti výběru.

Nejvhodnější květiny do závěsu

Pro náš fotonávod jsme vybrali minipetúnie (Calibrachoa) různých barev. Tyto rostliny ale můžete nahradit například převislými lobelkami (Lobelia erinus var. Pendula), nebo půvabnými fialovými vějířovkami nezlomnými (Scaevola aemula) či sporýši (Verbena hybrida). Vhodné jsou i lichořeřišnice (Tropaeolum maius), nebo sutera (Bacopa). V závěsech vypadají nádherně také žlutá sluníčka drobných květů sanvitálie plazivé (Sanvitalia procumbens).

Jak postupovat

  • Připravíme si vše potřebné na jedno místo.
  • Z netkané textilie vystřihneme tolik čtverců, kolik máme cedníků. A to tak, aby textilie pokryla všechna perforovaná místa v cednících a při zálivce se nevyplavovala z nádob zemina.
  • Netkanou textilii uložíme do cedníků a na ni položíme po dvou rostlinách, které jsme si vybrali pro osázení.
  • Do volných míst dosypeme pomocí úzké lopatky chybějící zeminu a pevně ji v cedníku utlačíme.
  • Zalijeme rostliny v nádobách, aby si zemina sedla a odstřihneme přesahující okraje netkané textilie.
  • Na ucha cedníků připevníme provázky, které poslouží k zavěšení. Můžeme použít i tenčí lano. Provázky spojíme v horní části obmotáním okolo kovového kroužku, na který budeme později nádoby zavěšovat.
  • Zajímavěji vypadají nádoby zavěšené každá jinak vysoko, nebo na různě dlouhých provázcích.
  • Vybereme vhodné místo k zavěšení cedníků a rostliny v nich ještě jedenkrát zalijeme. Ideálním místem může být například závětrná strana na pergole, kde nebudou květy rostlin ohrožovány silným větrem nebo deštěm.

A máme hotovou závěsnou dekoraci tak trošku v duchu Recy věci aneb Tvoříme ze starého nové.