Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.pestik.cz

Krásné, ale na pěstování náročné fuchsie

Fuchsie jsou jednoduše překrásné. I když pocházejí z horských oblastí, jsou skutečně exotické. Jejich domovem je Mexiko i celá Jižní Amerika. Několik málo druhů také pochází z Tahiti či Nového Zélandu.

Ty nejběžnější kvítky jsou prostě fuchsiové barvy, ale existuje řada dalších barevných kombinací a také velikostí květů. Nejčastěji jsou květy kombinací červené, růžové, purpurové až temně fialové a bílé. Protože krásně visí dolů, především buclatější druhy vypadají jako lampionky, které po otevření odhalí barevnou sukýnku s tyčinkami.

Rozhodně je z čeho vybírat. Dokonce se uvádí, že fuchsií existuje až 12 000 kultivarů, někteří pěstitelé je i sbírají. Rozdělit je můžeme na vzpřímené, polopřevislé a převislé, či podle květů na jednoduché, plné i poloplné.

Nejlepší místo pro fuchsie

Fuchsie upřednostňují polostín, případně rozptýlené světlo. Zkušení pěstitelé vědí, že málokterá fuchsie zvládne přímé slunce. Čím tmavší květy, tím méně fuchsie na slunci trpí. Nejlépe jim vyhovuje umístění na východ či západ. Stín zvládají mnohem lépe než přímé sluneční paprsky.

Fuchsie potřebují dlouhé letnění

I když jsou to rostliny, jež je nutné přezimovat v teplotách mezi 5 – 10°C stupni, milují letnění a brzké vynesení ven vám zaručí bohaté kvetení a bujné rostliny. Letnění se proto doporučuje už v dubnu či začátkem května, pokud hrozí mrazíky ochraňte rostliny například geotextilií.

Speciální substrát a hnojivo pro fuchsie

Pořídit rostlinám substrát i speciální hnojiva přímo pro fuchsie se v tomto případě skutečně vyplácí. Fuchsie jsou náročné na živiny. Můžete se dočíst, že je jejich přihnojování nejen vhodné, ale přímo nutné aplikovat až dvakrát týdně. Ideálně přihnojujte minerálními hnojivy v zálivce

Zalévejte je, ale nepřemokřete

Zálivka musí být v létě vydatná. Nejlepším řešením je nechat květináče stát ve vodě a následně nechat okapat nebo prolévat bez misky. Kontrolujte prosychání substrátu pohmatem a vyvarujte se přelití rostliny během velkých veder. To je častý důvod jejich úhynu, na který upozorňují i profíci.

Každý rok na jaře fuchsie přesaďte

Další klasickou chybou začátečníků je ponechání rostliny v loňském substrátu. Náročnost fuchsií je opravdu pověstná, a proto jim rozhodně dopřejte každoročně novou zeminu. Nejlépe je přesadit rostlinu na začátku sezony, dřívě než začne pučet. Proto se doporučuje březen, nejpozději první polovina dubna.

Pěstujte upravené rostliny, ne křoví

Fuchsie je vhodné tvarovat. Zvlášť pokud nejsou včas letněné, pak se vytáhnou do výšky. Řez se provádí maximálně do poloviny dubna. Cílem je kompaktní vzhled, odstranění slabých výhonů a zakrácení nových výhonů, aby rostlina pěkně vypadala.