Co jsou to gabiony

Gabiony jsou velmi odolné drátěné stavební prvky, které primárně slouží jako konstrukce opěrných zdí, k výrobě plotů a při zpevňování koryt řek a břehů silnic. Každý gabion je složen z jednotlivých gabionových sítí kompletovaných do potřebného tvaru a rozměru svařováním jednotlivých panelů (s využitím ocelových sloupků) nebo pomocí spojovacích spirál a montážních háčků. Tak, jako může být odlišná velikost gabionových ok, může se lišit i výplň gabionových sítí. Gabiony jako mimořádný stavební prvek nabídnout nejen jedinečné vlastnosti a dlouhodobou trvanlivost, ale i moderní design, který se dá skvěle využít jak při realizaci zahradních prvků, tak i pro vylepšení okolí domu.

Gabiony nemusíte plnit jen kameny

Gabionové sítě se plní buďto sypáním nebo skládáním. Jako výplň gabionů se nejčastěji využívá kamenná drť nebo valouny, a to v různých frakcích a velikostech. Výplň gabionů mohou tvořit i jiné materiály, například cihly, sypané nebo skládané dřevo, prefabrikát, recyklované sklo, dlažební kostky nebo panely, žulové kostky, lávové kameny, barevný beton, nebo zbylý stavební materiál, který už nenalezne jiné využití.

Práce s gabionovými koši

Gabionové koše jsou základní stavební jednotkou pro všechny rozsáhlejší gabionové konstrukce. Můžete z nich postavit například menší zahradní zdi a zídky, oplocení, exteriérové schodiště, zahradní lavičku a mnohé další funkční či estetické prvky. Gabionové koše mají velkou výhodu v tom, že se dají pořídit v různých rozměrech a sami si je můžete vyplnit materiálem, který se vám líbí, nebo jej máte k dispozici. Podobná je i práce s gabionovou sítí. Jednotlivé gabionové sítě se spojují pomocí spojovacích spirál různých délek.

Gabionové květináče

Dáváte-li přednost netradičním řešením, pořiďte si na svou zahradu gabionové květináče. Získáte nevšední a velmi originální zahradní dekoraci. Jedná se o velmi pevné a stabilní konstrukce určené k pěstování rostlin. Gabionové květináče se nabízejí v mnoha odlišných tvarech: jako kvádry s vnitřním prostorem na nádoby s pěstebním substrátem pro květiny nebo zeleninu, mohou to být však i kónické nádoby, nádoby kulovitého tvaru nebo standardního tvaru kvádru či krychle, které je třeba doplnit výplňovým materiálem. Do jednoduchých základních gabionových květináčů se vkládají květináče nebo plastové nádoby a plní se pěstebním substrátem a následně osazují rostlinami.

Další možnosti využití gabionů

Gabiony zdaleka neslouží jen k tvorbě plotů a opěrných zdí, ale je možné z nich vytvořit také krytá stání na popelnice, garážové stání, schody nebo celé schodiště do zahrady nebo k domu, pevné zahradní lavice a lavičky nebo otevřené zahradní ohniště či venkovní krb, případně celou venkovní terasu. Gabiony jsou velmi elegantním architektonickým prvkem, který má nejen vysokou životnost, ale i mnohostranné funkční či dekorační využití. Další inspirativní nápady na využité gabionů naleznete na Pinterestové nástěnce Receptáře: