Různé představy o zahradním umění

Na zahradách mají své oprávněné místo v prvé řadě prvky jakkoli spojené s přírodou. Lidé, zvířata, rostliny, voda, kámen, to vše se v zahradě může objevit ve formě uměleckého prvku. V podstatě i sklo je přírodní materiál. A tak se v zahradách můžeme setkat například s půvabnou skleněnou zvonkohrou zavěšenou na stromě blízko zahradního posezení, nebo s hejnem keramických ptáčků, kteří jako by posedávali v hustém křoví živého plotu. Velké oblibě se těší rovněž kovové zápichy s patinou rezu.

Umění japonských zahrad

Japonské zahrady jsou pro většinu z nás samy o sobě podivuhodný světem, kde každý kámen, rostlina, či stavba jako by měly duši. Japonská zahrada samotná je uměním, uměním, které představuje v prvé řadě svého tvůrce a jeho osobnost. Styl, provedení i barva jsou zde využívány s velkým rozmyslem a s dokonalým smyslem pro detail. Setkáváme se tu s umělecky tvarovanými rostlinami – bonsajemi, s různými dekorativními kameny, vodními plochami a zahradní architekturou odpovídajícího stylu. Umění v japonské zahradě mohou představovat i malé lakované můstky klenoucí se přes vodní hladinu, nebo dokonale upravené písčité či kamenné cestičky a chodníčky.

Abstraktní plastiky v zahradě

Jste příznivci abstraktního umění? Pak umělecká díla do své zahrady pečlivě vybírejte. Vždy dbejte na jednotící prvek. Ideální je v zahradě umístit jen díla jednoho autora, která mají jednotný styl anebo se zaměřit na díla, která vznikla z jedné a téže suroviny.

Domácí tvořivost jako zahradní umění

Pracujete rádi se dřevem a jste v tom dobří? Pak vystavte svá díla ve své zahradě. Domácí umění nemusí být bráno na lehkou váhu. Naopak, vyjadřuje autentický projev člověka a jeho osobnosti. Takovéto kousky jsou ideální výzdobou pro rodinné zahrady, které díky nim vypadají velmi autenticky. Posezení ze dřeva, samorosty, nebo drobné sošky ze dřeva díky shodnému materiálu přivedou do zahrady jednotný styl.

Umění by nemělo soupeřit s přírodou

Umělecká díla obecně jsou vždy dominantami. Nemá tedy smysl, ať už se jedná o plastiky, vodní díla, sochy, nebo zajímavě tvarované kameny kombinovat je s dominantními rostlinami. V sousedství uměleckých prvků umístěných v zahradách budou rostliny vždy až druhořadé. Dopřejte uměleckým dílům možnost vyniknout a nenuťte je soupeřit o pozornost s dominantními rostlinami, například s růžemi. Naopak, soustřeďte se na výběr rostlin vhodných jako pozadí pro umělecká díla. K takovým patří stálezelené dřeviny anebo jehličnany, které i mimo sezonu podpoří svým jednotným vzhledem krásu a jedinečnost uměleckých děl.

Umění v užitkové zahradě

Máte prostornou zahradu na vhodně členěném pozemku? Pak ani zde nemusíte váhat s využitím uměleckých prvků. Zkuste zde uplatnit například umělecká kovářská díla. K pnoucím fazolím se bude skvěle hodit zajímavá kovaná opora. Nebo můžete jednotlivé záhonky s různými druhy zeleniny oddělit nízkými kovanými plůtky. Vždy však myslete na to, že umění v užitkové zahradě vynikne jen tehdy, bude-li zahrada dokonale zbavená veškerého plevele. V užitkové, stejně jako v okrasné zahradě platí vždy, že méně je někdy více!

Zachovejte výjimečnost

S uměním v zahradě zacházejte jako s šafránem. Chcete přece mít zahradu krásnou, jedinečnou a originální. To ovšem neznamená, že bude plná různorodých uměleckých děl, která by jen roztříštila divákovu pozornost, nebo způsobila, že vaše zahrada bude působit dojmem nahodilosti a nesouladu. Při umisťováním uměleckých předmětů v zahradě si počínejte logicky a podle zdravého selského rozumu. V malých zahradách sdružujte více kousků do jednoho místa. K vodní hladině se bude nejlépe hodit kovový květ leknínu nebo socha volavky, případně vážky v nadživotní velikosti. Do lesní zahrady skvěle zapadne sada hub vyřezaných ze dřeva pokácených stromů.