Granátovník obecný neboli marhaník (Punica granatum) je rozložitý keř a strompocházející z Persie a Přední Asie.
Granátová jablka byla zasvěcena řeckým bohyním Afroditě a Héře. Král Šalamoun měl údajně celý sad granátovníků. Prorok Mohamed radil pojídat tyto plody proto, aby se lidé zbavili závisti. Možná, že ani v dnešní době by neškodilo zkusit tuto metodu znovu oprášit. ostatně, při ochutnávání těchto lahodných plodů jedinečné chuti a vůně z člověka snad opravdu musí spadnout všechny nekalé emoce... je to zážitek šťavnatý a okouzlující, pro nás navíc vzácný a exotický.
Granátovník, všestranně užitečný strom
Granátovník se v létě obsypává bájnými plody, granmátovými jablky. Pod tuhou, rudou slupkou plodu najdeme semínka obalená šťavnatou červenou dužinou osvěžující chuti. Mají vysoký obsah železa, vitamínu C, a dalších důležitých látek. Je třeba je vybírat z nepoživatelné bílé, hořké blány, která tvoří septa uvnitř plodu.
Využívají se však nejen plody, ale celá rostlina:
- Z listů marhaníku a ze slupek nezralých plodů se připravuje natrpklý, osvěžující čaj.
- Z kořenů a kůry se získává barvivo, kterým se v Orientu barvily koberce.
- Neobyčejně tvrdé žluté dřevo marhaníku je oblíbené truhláři i staviteli.
Granátový šerbet a grenadina
Z příjemně nakyslé šťávy, která obsahuje červené barvivo, se odedávna vyrábí nealkoholický nápoj šerbet. Francouzi vyrábějí zkvašením šťávy proslulou grenadinu.
Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je třeba dávat pozor, protože skvrny od ní se špatně odstraňují.
Jak z plodů snadno získat vynikající šťávu?
- Jablko mírně mahřejeme.
- Poválíme je na podložce za mírného tlaku.
- Nařízneme jej u kalichu a vzniklým otvorem mačkáme šťávu přímo do sklenice.
Granátové jablko v kuchyni
Kuře v omáčce z granátových jablek
Potřebujeme
- menší kuře
- 4 lžíce oleje
- mletý pepř
- 2 lžíce másla
- velká cibule
- šálek vody na zalití
- šálek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
- šťávu ze dvou pomerančů
- šťávu ze čtyř až pěti granátových jablek
- sůl";i:10;s:15:"mletou skořici";i:11;s:26:"lžíci krupicového cukru";i:12;s:15:"2 lžíce mouky";i:13;s:20:"1/2 lžičky kurkumy
Jak na to
- V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světle žluté barvy.
- Přidáme ořechová jádra a za stálého míchání je krátce osmahneme.
- Vše zalijeme vodou, přidáme pomerančovou šťávu, granátovou šťávu, osolíme, přidáme skořici, kurkumu, cukr a chvíli povaříme.
- Opláchnuté kuře rozdělíme na porce, osušíme a obalíme v mouce.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a kuře na něm po všech stranách opečeme.
- Potom je vložíme do připravené omáčky a dusíme doměkka. Je-li třeba, omáčku naředíme troškou horké vody.
- Pokrm podáváme s rýží a zaléváme pikantní omáčkou.
Pěstování
Granátovník vyžaduje kyselý substrát, nesnáší vápník.
Granátovník můžeme pěstovat jako pohlednou přenosnou rostlinu, která plodí i v našich podmínkách, i když samozřejmě skromně, neboť nemůže dorůst do velikosti statného stromu jako ve své domovině.
Vyžaduje teplé a slunečné stanoviště, na zimu jej přemístíme na světlé bezmrazé místo. Dobře se mu daří i ve vyhřívaných sklenících.
Rozmnožuje se především řízkováním, ale stejně snadno ho lze pěstovat ze semen.
Zakrslé formy lze úspěšně pěstovat v květináči na jižně či východně orientovaném okně (pozor na přímé polední slunce, především mladým rostlinám může přivodit úpal). Asi dva centimetry velké plody jsou dokonalou miniaturou ovocných marhaníků, a krásné jsou rovněž květy.