Oblíbíte si ji o to více, jakmile zjistíte, že je poměrně nenáročná na pěstování. Pokud ji ochráníte před deštěm, rozzáří vám celý balkon. Její domovina je jižní Afrika, kříženci, kteří se pěstují u nás, jsou velice podobné většímu hledíku. Hledíkovky jsou mu podobné, ale mnohem drobnější a mají také úzké listy.

Květináč i truhlík

Pro svou velkou citlivost na déšť a obecně na vlhkou a přemokřenou půdu se spíš než na záhony hodí hledíkovka právě na kryté balkony, terasy nebo verandy. Krásné jsou hledíkovky i v závěsných květináčích nebo v truhlících, které zdobí schody při vstupu do domu. Právě v závěsných květináčích nejlépe vyniknou, tvoří bujaré převisy, a to až 30 cm dlouhé. Neměli byste je nechávat na místech, kde je průvan nebo hrozí silný poryv větru, vyvarujte se také neopatrné manipulace. Hledíkovky jsou velice křehké a mohou se snadno zlámat.

Pozor na vlhko

Hledíkovky rychle rostou, takže i když si sazeničky zasadíte do truhlíku až během června, i tak vám v létě nádherně vykvetou. Stále mějte na paměti, že jim vlhko škodí, proto je nevysazujte raději ani do samozavlažovacích truhlíků. Nezapomeňte jim pravidelně dodávat hnojivo, stačí jednou týdně společně se zálivkou.

Ideální letničky

Truhlíky s hledíkovkami můžete umístit na slunce, ale pozor na horké letní dny, kdy je mohou silné polední paprsky popálit. Máte-li balkon na východ či západ, jsou pro vás ideálními letničkami, ze kterých se budete těšit celé léto. Jakmile některé odkvetou, sestřihněte je, pěkně se rozrostou a nasadí nové květy.

Barevné směsi

Hledíkovky můžete kombinovat do nejrůznějších barevných směsí. Rozhodně vám budou oči přecházet, květy zvláštního pyskatého tvaru jsou bílé, oranžové, žluté, ale také červené, fialové a modré, ale byly vyšlechtěny už i tečkované i vícebarevné odrůdy.

Související články


Zdroje: living.iprima.cz, www.magazinzahrada.cz