Nejen že nás hlodavci připravují o naši úrodu, ale také často roznášejí nemoci, a tak je potřeba se jich účinně zbavit. Obtěžují nás svou přítomností jak v domech, tak na zahradách. Nejdříve se budeme snažit je z našeho pozemku vypudit, až v případě, že se to nepodaří, bychom měli teprve přistupovat k jejich likvidaci.

Hraboše přiláká spadané ovoce

Bydlíte-li blízko pole, mohou být pro vaši zahradu mnohem větší pohromou hraboši než myši. V takovém případě je nutné co nejdříve sesbírat popadané ovoce. Protože žijí pod zemí, neodradíte je pouhým úklidem zahrady. Máte-li dlouhodobě špatné zkušenosti s hraboši, je třeba soustředit se na ochranu rostlin již při výsadbě. Cibuloviny vkládejte do ochranných plastových košíků a využívejte také vyvýšené záhony, kdy budete zeleninu chránit zespodu pletivem.

Akustické plašiče hlodavců

Pro vyhnání hlodavců z vašeho pozemku můžete využít akustické plašiče vydávající nepříjemný zvuk. V dnešní době jsou všechny takové výrobky zhotovovány na bázi ultrazvuku. Díky specifické frekvenci signálu je neslyší ani lidé, ani domácí zvířata. U speciálně vyvinutých plašičů se jedná o kombinaci ultrazvukové frekvence s akustickou. Přepínají se z jednoho módu do druhého, nejsou tolik slyšitelné, a tak neruší tolik jako akustické plašiče. Jsou vhodné jak do interiéru, tak do exteriéru.

Vsaďte na pachy

Konkrétní místa venku i v domě můžete chránit proti hlodavcům aplikací sprejů, koření a jiných aromatických látek, které hlodavcům právě nevoní. K takovým látkám patří především pachové spreje, které pro člověka nepředstavují zdroj obtěžujícího zápachu. Místo, které chcete chránit před hlodavci, nastříkáte sprejem. Ten vytvoří po několika minutách tenký film s trvanlivostí okolo několika týdnů. Tato aplikace prachového spreje je odolná jak proti větru, tak proti dešti. Pach se dokáže udržet i na pohybujících se místech, je tedy vhodný i pro aplikace na kabeláž v automobilech. Hlodavcům páchne i mnoho rostlin, využijte tak například heřmánek, mátu, ořešákové listí nebo vratič, případně přípravky proti molům či terpentýn a zkuste tyto aromatické látky aplikovat do otvorů, které hlodavci vytvářejí.

Vyžeňte je průvanem

Vlastníte-li fukar na listí, využijte jej jako zdroj průvanu, který způsobíte jeho pomocí v hlodavčí noře. Fukarem nasměrovaným do nory v zemi vpouštějte delší dobu vzduch. Tak získáte další z možností, jak vyhnat hlodavce ze zahrady.

Fungují i pasti a pastičky

Vyzkoušet můžeme také nejrůznější pasti a pastičky. Klademe je raději na noc, abychom neublížili po zahradě poskakujícímu ptactvu. Na hlodavce jako jsou hraboši, postačí menší pastičky, které klademe na myši. Na potkany musíme využít ty větší z nich. Při pokládce pastiček používáme rukavice, aby hlodavce neodpuzoval náš pach.

Využijte i jiná zvířata

Hlodavce nám může pomoci likvidovat lasička, která se jimi živí. Proto je dobré vytvořit pro ni někde v koutku zahrady příbytek v podobě hromady kamení, ve které se možná zabydlí. Bez koček se dříve neobešlo žádné stavení. Proto i dnes bychom měli zvážit pořízení kočky, nevíme-li si rady s přemnoženými hlodavci.

S jedem velmi opatrně

Jed, který se vám podaří vložit hluboko do nory, nepozře nikdo jiný než hlodavci. Ale i tak je dobré s chemií a jedy zacházet velmi opatrně, zvláště pokud jsou v domě malé děti a domácí mazlíčci. Jedy nastražené na hlodavce mohou ublížit i kočkám, které otrávené hlodavce pozřou, pozor na to! Využít se dají například takzvané stop sáčky, které likvidují jak myši, tak hryzce nebo hraboše či krysy. Sáčky k sobě svou kořist přilákají vůní. Proto se pokládají přímo v místech výskytu hlodavců. Škůdci si takové sáčky samy rozhryžou, a tak se dostanou k jejich obsahu. Prudce a rychle působící jedy představují velké nebezpečí pro domácí mazlíčky a užitečné živočichy. Proto musíme být při zacházení s nimi velmi opatrní a obezřetní.