Loni jsme od známých dostali sadbu cibule množilky. Sadbě se dařilo, během vegetace jsme rostliny ošetřili proti plísni. Dozrálé cibule jsme za sucha vytrhali, nechali na poli vyschnout a uskladnili je ve svazcích pod střechou v průvanu. Cibule však mají pod slupkou černou mazlavou hmotu – když ji sloupneme a cibule omyjeme, lze je použít. Co cibule postihlo a jak je v další sezoně ošetřit, aby se postižení neopakovalo? ptá se čtenář Receptáře, pan Rakovský z Mikulova

Napadené cibule hnijí nebo předčasně raší

Poškození způsobila krčková hniloba česnekovitých, jejímž původcem je houbová choroba Botrytis alli a vyskytuje se především na uskladněné cibuli kuchyňské a šalotce (množilka, ošlejch). Hniloba napadá cibule postupně od vrcholů (krčků) a na podélném řezu je znát zbarvení suknic dohněda. Později se na povrchu cibulí objevuje jemný hnědošedý povlak a na něm později plochá černá tělíska (sklerocia). Napadené cibule předčasně raší, mumifikují nebo hnijí. I když jde o typickou skládkovou hnilobu, první příznaky se v ojedinělých případech mohou vyskytovat již při sklizni.

Prevence při pěstování i sklizni

Zdrojem infekce jsou zbytky rostlin po sklizni, napadená sazečka nebo sklerocia žijící v půdě. Patogen přetrvává za vegetace bez příznaku v rostlinách a většinou se projevuje až při uskladnění. Výskyt hniloby podporuje vlhké počasí v době před a v průběhu sklizně, přehnojení dusíkem, mechanické poškození cibulí při sklizni a nevhodné podmínky skladování.

Pokud jde o ochranu před chorobou, cibule pěstovaná z přímých výsevů je napadána mnohem méně než cibule vypěstovaná ze sazečky. Porosty by neměly být přehoustlé a přehnojené dusíkem. Sklízet by se měly za suchého počasí a to tak, aby byly co nejméně mechanicky poškozeny. Cibule na uskladnění by se nikdy neměla sklízet později než v době, kdy asi dvě třetiny rostlin již mají polehlou (zalomenou), ale stále ještě zelenou nať. Ta by se měla odstranit z cibule až po jejím dokonalém zaschnutí. Napadení krčkovou hnilobou rovněž snižuje preventivní ošetření rostlin povoleným přípravkem Switch.