Papriky si potrpí na vyšší teploty a vzdušnou vlhkost. Nesnášejí průvan a velké výkyvy teplot nebo vláhy během dne či v krátkodobém časovém horizontu. Může za to jejich původní domovina - subtropická oblast střední Ameriky. Proto je vhodné umístit rostliny do skleníku nebo fóliovníku. Optimální teplota pro jejich pěstování se pohybuje mezi 16-20 °C v noci a 24-28 °C ve dne. Papriky také požadují hodně živin. Ty však nedokáží získat z kyselejší půdy. Pokud vaše rostliny chřadnou, je nutné pH zeminy upravit.

Vápnění půdy

Vápnění zlepšuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy. Podporuje zesílení kořenového systému rostlin a zlepšuje tak jejich celkové zdraví. Je také dobré vědět, že plodiny rostoucí v příliš kyselých půdách jsou méně schopné se vyrovnávat s nedostatkem vláhy nebo živin. Bez vápnění je tedy hnojení zbytečné.

Křída pro papriky

Školní křída je z velké části tvořena vápencem. Vyrobte si s ní levný prostředek na podporu růstu paprik. Budete potřebovat sklenici o objemu 250 ml, do které nadrťte nebo nastrouhejte bílou křídu. Poté cca 300-500 ml infuze kravského nebo koňského hnoje či jeden litr travní infuze a 10 l odstáté, nejlépe dešťové vody. Vše smíchejte dohromady a důkladně promíchejte.

Související články

Hnojení paprik

Aby se hnojivo co nejrychleji vsáklo, nejdříve papriky zalijte obyčejnou vodou. Poté ke kořenům rostlin nalijte cca 1 litr hnojiva. Za několik dní byste měli vidět rozdíl. Rostliny budou vypadat zdravěji.

Kůra z draslíku

Zhruba po 14 dnech dopřejte rostlinám dávku draslíku. Ten podporuje růst plodů. Půl kila dřevěného popela rozmíchejte v 10 litrech odstáté vody. Roztok nechte přes noc odpočinout. Na druhý den dopřejte každé paprice 1 litr hnojiva.

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, hobby.magazinplus.cz, chalupari-zahradkari.cz, www.prozeny.cz