Je hnojení vůbec nutné?

Vzhledem k malému prostoru, kterým pěstební nádoby disponují, živiny v pěstebním substrátu nevydrží příliš dlouho. Zemina v květináčích se během roku či dvou vyčerpá, navíc hrozí i její zasolení. Proto je v doporučených intervalech vhodné pokojové rostliny přesadit. Obvykle je třeba vybrat o něco větší nádobu a použít půdu vhodnou pro daný druh rostliny. V mezičase je třeba rostlinám dodávat další živiny ve formě hnojiva.

Specializovaná hnojiva

V zahradnických prodejnách si můžeme zakoupit nejen hnojiva univerzální, ale také speciálně upravená pro určité druhy rostlin, například pro orchideje a bromélie, citrusy či palmy. Výhodou těchto hnojiv je vhodně upravený poměr látek (N – P- K, tj. dusík, fosfor a draslík), které rostliny pro svůj vývoj potřebují.

Hnojiva z domácích zdrojů

K hnojení pokojových rostlin můžeme využít i řadu domácích zdrojů. Nepřekonatelné jsou vhodně naředěné slepičince, ty však nejsou pro mnoho pěstitelů dostupné. Hnojivou zálivku však můžeme připravit i z dalších surovin.

  • Hnojivo z kvasnic – 10 g droždí, lžíce cukru a litr vlažné vody. Droždí s cukrem rozmícháme ve vodě, necháme přibližně hodinu odstát a pak roztokem zalijeme pokojové květiny. V letním období hnojivo aplikujeme 1x za deset dní, na podzim a v zimním období stačí aplikace 1x měsíčně.
  • Hnojivo z popela – k pohnojení pokojových rostlin můžeme vyžít i dřevěný popel po grilování. Stačí jej smíchat s vodou a nechat odstát. Vzniklý roztok dodá zeleni fosfor, draslík, vápník i hořčík.
  • Hnojivo z banánových slupek – čerstvou, popř. sušenou banánovou slupku, vylouhujeme ve vodě a vzniklý roztok použijeme při zalévání pokojových rostlin. Pokojovkám tak dodáme potřebné minerální látky. Zvýšená vitalita rostlin posílíjejich ochranu proti chorobám a škůdcům.
  • Kávová sedlina i čajové sáčky - někdo doporučuje k hnojení pokojových rostlin také kávovou sedlinu (lógr), popř. obsah čajových sáčků. Kávová sedlina by měla být předem vysušená, čaj je třeba vyjmout z obalu (čajových sáčků). Nad přínosem této metody se však už dlouhá léta vznášejí nemalé pochybnosti. Již v roce 18898 viděl užití kávové sedliny autor publikace Květiny v pokoji poněkud skepticky: „Velmi často užívá se též ssedliny kávové a popele z doutníků, obé jest neškodné, ale nemá také na rostliny vlivu žádného.“

Žížalí čaj - pokud nemáte čas nebo chuť připravovat samostatné hnojivo z konkrétních surovin, můžete skvěle bioodpad zrecyklovat v domácím vermikompostéru. Průběžně do něj můžete ukládat organické zbytky z kuchyně. Žížaly vám je svou aktivitou promění nejen v kvalitní zeminu, ale jako další produkt získáte vynikající tekuté hnojivo označované jako žížalí čaj. Jen pamatujte, že získaný výluh z domácího kompostování je velmi silný a před použitím k pokojovým rostlinám je třeba jej dostatečně naředit, ideálně v poměru 1:9 či 1:10 (tj. jeden díl žížalího čaje a více dílů vody).