Trávník se s největší pravděpodobností vyskytuje u všech lidí, kteří vlastní alespoň malý kousek zahrádky. Je jedno, jak velká zatravněná plocha je. Nutná péče je důležitá tak jako tak.

Očista trávníku

Nejprve se uchylte k očistě trávníku, abyste mohli pokračovat v následujících krocích. Pokud máte na trávníku ještě opadané listí (což byste ale už mít neměli), tak se o listí co nejdříve postarejte a odkliďte ho. To samé udělejte s větvičkami a jiným nepořádkem.

(Ne)chtěný mech

Psáno dvousmyslně je to schválně. Někteří lidé mech v trávníku nechávají záměrně, aby měli s trávníkem v sezóně menší práci. Pro většinu je ale mech nepřípustným vetřelcem a chtějí se ho co nejrychleji zbavit, protože trávu dusí a rozrůstá se rychlostí blesku.

První prostředek, který byste měli na trávník použít, je ten na bázi vápníku. Ten postupným rozpouštěním do půdy mechy pomalu zlikviduje a udrží i nově upravené pH několik měsíců, což by mělo omezit další růst mechu. Po aplikaci vápna zhruba po dvou týdnech usychá nadzemní část mechu a přibližně po měsíci po procesu usychá celý mech.

Vertikutace neboli provzdušnění

Provzdušnění trávníku patří mezi nejdůležitější úkony, jelikož na jaře dochází k tvorbě travní plsti, což je vrstvička odumřelého rostlinného materiálu. Tuto vrstvu je potřeba odstranit z důvodu propustnosti vody i výměny plynů. Existuje mnoho různých pomůcek k vertikutování. Od motorového vertikutátoru k provzdušňovacím návlekům na boty. Každopádně dbejte na správné nastavení nožů, neboť hluboké ponoření nože do trávníku může poškodit trávník i stroj. Doporučené nastavení je 2 – 3 mm.

Nejvhodnější doba pro vertikutaci je více jak 2 dny po dešti.

Po zdárném vyhrabání materiálu, který za sebou vertikutátor zanechal, pravděpodobně v trávníku naleznete holá místa. Ta překryjte vrstvičkou zeminy (nejlépe vyzrálým kompostem) a osejte travním semenem, které si předem vyberte v obchodě. V hobbymarketu seženete regenerační směs 3v1 nebo třeba směs, která se nazývá přímo „vertikutační“.

Závěrečné hnojení

Nakonec trávník přihnojte vhodným hnojivem, například hnojivem NPK (dusík, fosfor, draslík), u kterého ale dodržujte všechny potřebná pravidla (neaplikovat na suchý trávník atd.). Ještě vhodnější je trávníkové hnojivo s dlouhodobým účinkem, po jehož použití tráva bude růst plynule.

Zdroje: www.chatar-chalupar.cz, www.novinky.cz, abecedazahrady.dama.cz