Nevypadá nic moc. Chutná nic moc. Ale všichni se shodneme na tom, že lák od okurek je prostě skvělá věc a dokáže posloužit na vícero frontách. Třeba pro flamendry je nenahraditelným „vyprošťovákem“ z kocoviny. Cukrovkáři ho pijí před jídlem, protože prý pomáhá regulovat cukr v krvi. Na lák nedají dopustit ani sportovci, kteří považují tenhle kyselý nápoj za svůj regenerační drink. A tak bychom mohli jistě pokračovat…

Nicméně, věděli jste o tom, že okurkový lák mimo jiné pomáhá i zahradníkům? Ano, je to tak… Tahle nakyslá octová voda je totiž skvělé hnojivo a zároveň i zabiják plevele. Jak můžete lák od okurek využít na zahradě?

Hnojivo na kytky i na kanadské borůvky

Lák je výživnou manou pro všechny okrasné rostliny, které si libují v kyselé půdě. Abyste nemuseli listovat herbářem, připomeneme vám třeba lilii, petrklíč, rododendrony, azalky, vlčí bob nebo kanadské borůvky…

Všechny tyto rostliny podpoří lák od okurek v růstu i kvetení. Stačí, když 2 polévkové lžíce láku smícháte se 2 šálky vody a vzniklý roztok nalijte květinám ke kořenům. Uvidíte, jak krásně pookřejí!


Lák od okurek je skvělý jako vymítač plevele

Říká se: komu se nelení, tomu se zelení. Ale někdy to bývá i naopak… Sebepracovitější zahradník může mít na svém pozemku docela nehezkou zelenou nadílku plevele. A protože jde o rostlinné „teroristy“ s hlubokými kořeny, leckdy na ně ani motyka, rýč (natož lidská ruka) nestačí. Pokud se plevelová invaze týká i vás a nechcete používat chemii, máme pro vás náhradní řešení – okurkový lák!

Tahle kyselá „břečka“ obsahuje velké množství octa a soli. Pro většinu plevele je to vražedná kombinace. Proč? Okurkový lák totiž automaticky změní pH půdy a doslova „spálí“ listy všech nežádoucí rostliny.


Pozor na množství láku!

Nicméně i tady je menší riziko. Odborníci varují před množstvím použitého „lákového“ hnojiva. Pokud to s ním přeženete, můžete tím změnit pH půdy v celé zahradě. To by znamenalo velkou hrozbu pro všechny květiny a plodiny, které hubit nechcete. Pokud jste ve vymítání plevelu nováčkem, raději tuhle „vražednou zbraň“ nepoužívejte v plném rozsahu. Daleko rozumnější je 1/2 litru okurkového láku zředit 20 díly vody. Hubení plevelu půjde o trochu pomaleji, nicméně neohrozíte tím svou „kvetoucí základnu“!

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.hobby.instory.cz

Související články