Droždí je plné života a vitamínů skupiny B. Není tedy divu, že mnohé rostliny na něj zareagují s nadšením a začnou lépe prospívat. Nezáleží na tom, zda použijete čerstvou "kostku" nebo balíček droždí sušeného, živé kultury se nacházejí v obou verzích. Je jen potřeba si pamatovat, že kvasnicové hnojivo neprospěje obecně všem druhům rostlin a nikdy by nemělo být příliš koncentrované.

Bez obav ho můžeme použít při pěstování rajčat, okurek a paprik. Zeleninu kvasnicovým roztokem pohnojte hned po výsadbě, pomůžete tak sazenicím lépe zakořenit a urychlíte jejich růst. Kořeny budou mnohem silnější, což povede i k robustnější stavbě celé rostliny a lepší úrodě, a to bez použití nepřirozených chemikálií.

Kvasnicové hnojivo lze využít také v okrasné zahradě, prospívá zejména růžím, které díky němu ochotněji nasazují nové pupeny a květy.

(Zdroj: https://www.hunker.com/)

Jak hnojivo z droždí připravit?

Už jsme zmínili, že roztok nesmí být moc koncentrovaný. Na výrobu menšího množství hnojiva stačí odvážit 100 g čerstvého lisovaného droždí a rozpustit ho v litru teplé vody. Voda nesmí být vroucí, aby živé organismy nezahubila, ani studená, protože kvasinky k množení potřebují teplo. Směs nechte do druhého dne kvasit a poté ji smíchejte s dalšími 4 litry vody.

Pokud někde v kuchyňské skříňce najdete zapadlý sáček droždí sušeného, byť je třeba staršího data a jeho spotřební lhůta už prošla, rozhodně ho nevyhazujte a připravte si z něho rovnou dva kyblíky účinného hnojiva. V sáčku bývá obvykle 7 nebo 8 g droždí, což bohatě postačí na 40 litrů. Droždí nasypte na dno kýble, promíchejte ho se 2 lžícemi cukru a zalijte 10 litry teplé vody. Roztok opět nechte vykvasit a poté ho zřeďte dalšími 30 litry vody, která tentokrát už může být vlažná nebo studená.

(Zdroj: https://hobby.instory.cz/)