Chcete mít přepychové, zdravé rostliny a bohatou úrodu zeleniny? Řešením je použití hnojiva na sazenice. Můžete si ho vyrobit sami doma a postačí vám k tomu jedna ingredience, kterou běžně používáte v kuchyni. Příprava hnojiva je naprosto banální a sazenice po něm budou nejen odolnější, ale v budoucnu budou více plodit a ochráníte je před nežádoucími škůdci. Hnojivo vás vyjde jen na pár korun, a navíc budete ekologičtí.

Inspirovat se můžete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Proč hnojivo zrovna z droždí?

Čerstvé i sušené droždí obsahuje kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae a velké množství minerálů a stopových prvků. Zároveň je bohaté na železo a měď, esenciální kyseliny, enzymy a minerální soli. Zastoupeny jsou i vitamíny skupiny B a vitamín D. Stejně jako prospívají obsažené látky lidskému organismu, jsou užitečné i pro pěstované rostliny.

Jak si hnojivo z droždí připravit

Rozdrobte jednu 42 g kostku droždí na malé kousky a vložte do nádoby, v níž droždí zalijete 1 l vody. Při výrobě hnojiva z čerstvého droždí platí důležitá zásada, a to, že voda nesmí být nikdy příliš horká (nad 50 °C), aby nedošlo k zahubení kvasinek, ani příliš studená, aby se mohly množit. Můžete použít například prázdnou plastovou lahev.

Následně směs pečlivě promíchejte, aby se jednotlivé kousky droždí řádně rozpustily. Hnojivo je nutné nechat 2 týdny odpočívat. Nechte trošku povolené víčko, směs průběžně kontrolujte a upouštějte nahromaděné plyny od pracujících kvasinek. Kdo chce, může do hnojiva přidat i lžíci cukru. Po uplynutí náležité doby nařeďte kvasný roztok 4 l vody a můžete začít mladé rostlinky hnojit.

Využít lze i droždí sušené

Příprava hnojiva je možná i ze sušeného droždí, a to dokonce i z prošlého. Než ho vyhodit, je lepší ho ještě zužitkovat, protože sazenicím nesmírně prospěje. Smíchejte jeden 7 g balíček sušeného droždí se 2 lžícemi cukru a 10 l vlažné až teplé vody a roztok nechte kvasit jako v předešlém případě.

Bonusy hnojiva z droždí

Díky použití tohoto hnojiva sazenice nejen mnohem lépe zakoření, ale také se urychlí jejich růst a značně podpoříte jejich vitalitu. Vznikající kořínky budou silnější a celkově odolnější. Stejně tak se dočkáte dřívějšího nasazování pupenů a květů, které budou zároveň bohatší. Sazenicím tak dopřejete také kvalitnější mikroflóru a zajistíte větší odolnost proti škůdcům a případným chorobám.

Související články

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.weiki.bio, www.kupi.cz