Traduje se, že první rohlík vyrobil vídeňský pekař Peter Wendler v roce 1683. Pečivo ve tvaru půlměsíce upekl na počest vítězství nad osmanskou říší. Turci totiž obléhali Vídeň, ale jejich útok byl odražen. Ve skutečnosti se však rohlíky pekly mnohem dříve. V klášterech byly známé již v 10. století jako velikonoční pečivo. Podle statistik sní průměrný Čech týdně 3-6 ks rohlíků a celkově se ročně upeče více než 4,5 miliardy kusů tohoto pečiva.

Proč používat hnojivo z kvasnic

Při výrobě rohlíků hraje nezastupitelnou roli kvásek nebo droždí. Proč by ale tato surovina měla pomoci růst nejenom těstu, ale také rostlinám? Kvasnice totiž obsahují spoustu významných látek jako jsou minerály, organické železo a stopové prvky. Navíc jsou kvasnice plné mikroorganismů, jež působí jako aktivátor. Sazenice a mladé rostliny jsou díky nim silnější, odolnější vůči chorobám, mají zdravý kořenový systém a rychleji rostou.

Rohlíkové hnojivo

Rohlíkové hnojivo ocení ti, kterým leží na srdci životní prostřední. Je totiž přírodního charakteru a zužitkováváte zbytky. Jak si ho vyrobit? Naplňte kbelík o objemu 10 litrů do 2/3 nakrájenými kousky rohlíků. Zalijte je vodou o pokojové teplotě a kbelík uzavřete víčkem. Víko zabrání tvorbě plísní či utonutí kolemjdoucího živočicha. Nádobu přeneste na teplé a tmavé místo a směs nechte kvasit 5-7 dní.

Jak hnojivo používat?

Jakmile se na hladině netvoří pěna, je fermentace dokončena. Nyní hnojivo přeceďte a odstraňte zbytky rozpuštěných rohlíků. Aby se rostliny nespálily, roztok je nutné naředit čistou vodou v poměru 1:3. Na okurky, rajčata a papriky aplikujte asi půl litru hnojiva 1krát za 5-10 dní. Opakujte do té doby než vyraší první plody.

Na co si dávat pozor

  • Na každé hnojení si připravujte čerstvý roztok.
  • Kvasinky jsou aktivní v teplém prostředí, hnojivo tedy aplikujte na dobře zahřátou půdu.
  • Hnojení pomocí kvasnic by mělo být kombinováno s používáním popela. Ten vyrovná nedostatek dusíku a vápníků, které se během fermentace vstřebávají.

Zdroj:

en.tomathouse.com, www.rehabilitace.info