Výhody mléka

Mléko je především zdrojem živočišných bílkovin a vitamínů A, D, E, K a skupiny B (B1 a B12). Rostliny však oceňují především minerální látky. Obsahuje vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo a jód. Ty jsou základními stavebními jednotkami a nejdůležitějšími prvky pro jejich vývoj.

Vápník pro rostliny

I rostliny potřebují pro zdravý růst vápník. Jeho nedostatek způsobuje zakrnělost a hnilobu květu. Ta se běžně vyskytuje u dýní, rajčat a paprik. Obecně však platí, že nízké procento vápníku v půdě se projevuje nekrotickými okraji listů, jež jsou také hákovitě zakřivené. Stonek nad kořenem sklovití a hnědne. Rostliny nabývají keřovitý vzhled a přestávají se reprodukovat.

Mléko jako fungicid

Mléko funguje proti houbovým chorobám jako jsou plísně, padlí a hniloba. Stačí si vyrobit postřik a ten aplikovat na zasažená místa. Mléko zastaví rozšíření chorob. Zároveň ho můžete použít i preventivně. Do rozprašovače nalijte mléko a vodu v poměru 1:2 a rostliny ošetřete. 30 minut počkejte, abyste se ujistili, že se postřik vstřebal. Pokud jsou listy po uplynutí této doby stále vlhké, jemně je otřete do vody namočeným a vyždímaným hadříkem.

Nevýhody použití mléka jako hnojiva

Jak se říká „čeho je moc, toho je příliš" a stejně to tak platí i u mléka. Jeho nadměrné použití bude mít za následek nepříjemný zápach, který je způsobený jeho zkysnutím. Pokud ho neodstraníte z listů, může vyvolat černou hnilobu, měkkou hnilobu a alternáriovou skvrnitost listů.

Hnojivo z mléka

Pro přírodní hnojivo budete potřebovat 9 litrů dešťové nebo odstáté vody, 1 litr mléka, 1/2 lžičky kyseliny borité, 1 sklenku horké vody a 10 kapek jódu. Mléko nalijte do hrnce a začněte ho zahřívat. Mezitím si kyselinu boritou rozmíchejte v horké vodě. Jakmile bude mléko teplé, přidejte kyselinu a jód. Po vychladnutí hnojivo zřeďte vodou.

Jak hnojivo z mléka používat?

Rajčata a růže vám poděkují, pokud hnojivo použijete třikrát. Poprvé v době růstu výhonků. Podruhé v době květu. V obou případech rostlinám dodáte živiny a podpoříte je v růstu. Naposledy hnojivo aplikujte v době dozrávání plodů. Budou chutné a velké.

Zdroj:

https://www.akademiekvality.cz/clanek/test-mleka-i

https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/milk-fertilizer.htm

http://web2.mendelu.cz/af_221_multitext/vyziva_rostlin/html/biogenni_prvky/casymtomy.htm

https://www.thespruce.com/using-milk-for-plant-care-4082485

https://bydlimeutulne.cz/prirodni-hnojivo-z-mleka-dokaze-znacne-podporit-urodu-rajcat/