Zdroje: hobby.instory.cz, mojekrasa.net

Pokud patříte také k těm, kdo na zahradě nepoužívají žádná chemická hnojiva, pak čtěte dál. Domácí i přírodní hnojiva jsou v pořádku, zejména pokud je vyrobíte sami, a tedy přesně víte, čím rostlinky hnojíte.

Bez chemie nejsou naše vypěstěné produkty nebo květiny ukázkové a neplní titulní stránky časopisů, ale zato víme, hlavně u zeleniny, co jíme, a co jsme si naservírovali na talíř.

Hnojivo z droždí kombinuje obě – je zdravé, a navíc zaručí i to, že se naše zahrada doslova zblázní. Obsahuje totiž živé kultury, které prospívají lidem i rostlinám.

Droždí na záhonky nebo do květináčů

Kvasnice neboli droždí, obsahují vlákninu, vitaminy a minerály, takže jejich pravidelná konzumace bude mít pozitivní vliv na naše zdraví, stejně jako rostliny a plodiny.

Vyzkoušejte hnojivo z droždí a budete neskutečně překvapeni. K jeho výrobě potřebujete pouze vodu, droždí a cukr v tom správném poměru. Ano, jen takto jednoduchá kombinace je po smíchání natolik účinná, že pomáhá rostlince při růstu a činí ji silnější i odolnější.

Jak namíchat krok za krokem

  1. Do kbelíku napusťte zhruba 6 litrů teplé vody, která by neměla mít ani tělesnou teplotu. Ideální je 35 stupňů (nejlepší teplota pro kvasinky, aby neztratily účinek).
  2. Do vody přidejte 15 gramů suchého droždí
  3. Doplňte 15 lžicemi cukru
  4. Dobře promíchejte
  5. Nechte asi 8 hodin odstát, ideálně přes noc
  6. Opět dobře promíchejte

Hnojivo je nejlepší připravovat v kbelíku a nechat stát někde na zahradě, ve stínu.

Dávkování

Nejlepší je dávkovat dvakrát denně, ideálně ještě před východem slunce a pak o jeho západu, večer.

Hnojivo funguje na všechno – na rajčata, okurky, ale i květiny, a navíc je vhodné i proti škůdcům.

Nejen hnojivo, ale i postřik

Navíc je možné si drožďové hnojivo nadávkovat i do mechanického rozprašovače a postřikovat jím rostliny doma i veku, čímž je chráníte před onemocněními. Pokud si myslíte, že byste hnojiva nevyrobili dost, je možné nadávkovat z celé kilovky droždí a 5 litrů teplejší vody.

Kvasnice – malý zázrak

Droždí dokáže stimulovat růst a výrazně podpořit kvetení. Působí pozitivně na všechny rostliny. Navíc jím nemůžete nic zkazit: Neublíží rostlinám v žádném ročním období, ale nejvíce jim prospěje na jaře a v létě. Nejméně využití pro něj naleznete v zimě. I přesto ale můžete samotné droždí celoročně skladovat v lednici při teplotě okolo pěti stupňů Celsia, aby vám vydrželo co nejdéle.