Zdroje: vsaduidoma.com,chalupari-zahradkari.cz

Většina z nás zná droždí jako skvělého pomocníka v kuchyni, kde se používá na pečení všeho možného. Ovšem dá se využít i jinak a každý to neví. Skvělou službu totiž udělá i vašim rostlinám. Květiny pak budou nejen silnější, ale i krásnější a při sklizni na zahradě budete jásat, protože úroda z pěstovaných rostlin bude mnohem větší a s kvalitnějšími plody.

Něco málo o droždí

Droždí je známé také pod názvem kvasnice a jde o směs mikroskopických živých organismů. Jak čerstvé, tak i sušené obsahují slisované kvasinky s názvem Saccharomyces cerevisiae, které patří mezi jednobuněčné houby.

Droždí dokáže zázraky

Proč droždí rostlinám prospívá má několik důvodů. Je nabité důležitými aminokyselinami a kromě toho je skvělou vitamínovou bombou. Rostlinám dodá vitamíny skupiny B, organické železo a důležité fytohormony. A hlavně? Mikroorganismy, které se z droždí dostanou do půdy, spustí důležité procesy pro uvolnění živin až ke kořenům rostlin. Činností kvasinek dojde postupně k mnoha dílčím reakcím, jejichž výsledkem je živé fungování půdy, které se ve výsledku projeví na vzhledu a růstu pěstovaných plodin.

Čas na droždí je kdykoliv

V případě dodávky živin kvasnicemi se nemusíte nijak omezovat, protože se rostlinám může dodávat s jistými pravidly v podstatě neustále. A to nejen na jaře, kdy potřebují první výživu, ale i během celého léta, aby začaly intenzivně plodit nebo krásně kvést. Stejně tak je to i na podzim, kdy si rostliny začínají připravovat zásoby a látky k přezimování.

Jak si připravit hnojivo z droždí?

  • 1 l teplé vody
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru

Není opravdu nic jednoduššího! Ve vhodné nádobě rozpusťte ve vodě kvasnice i cukr a nechte směs kvasit asi 2 týdny. Použijte vodu o maximální teplotě do 35 °C, aby nedošlo ke zničení kvasinek. Naplněnou nádobu v žádném případě nezavírejte, mohla by vám pod tlakem kvašení prasknout a o vzácnou směs byste tak mohly zbytečně přijít. Po uplynutí stanovené lhůty smíchejte zkvašenou směs s dalšími 3 litry čisté teplé vody. K dispozici budete mít 4 litry skvělého domácího hnojiva, kterým zalévejte rostliny dvakrát denně, v ideálním případě hned ráno a večer po západu slunce. A bonus navíc? Hnojivo můžete použít i jako postřik.

Kterým rostlinám hnojivo prospěje?

Hnojivo funguje na všechny rostliny. Můžete ho aplikovat nejen na vaše pokojovky, ale i na veškeré květiny a rostliny ve vaší zahradě. Mimořádně skvělý účinek má na muškáty a prospívá i růžím. Rozhodně se vyplatí, když přihnojíte drožďovou zálivkou nejen okurky a rajčata, ale i cukety a dýně. A další výhodou této blahodárné směsi je, že zároveň ochrání rostliny před nebezpečnými škůdci a nemocemi.