Patříte mezi fanoušky ekologického zahradničení a pěstování plodin bez chemie? Nechcete už v zahradě používat uměle vyrobená hnojiva, ale rádi byste se dočkali kvalitní úrody? Vsaďte na přírodní hnojivo, které je šetrné k životnímu prostředí a také k lidskému zdraví. Dočkáte se skutečně chutných a pevných rajčat, kterým jen tak někdo neodolá. Hnojte výluhem z kopřiv!

Vlastnosti kopřivového hnojiva

Zkušení zahrádkáři vědí, že tekuté hnojivo z kopřiv je totálně výživný elixír, který je srovnatelný s kvalitním kompostem či hnojem. Je totiž výborným zdrojem dusíku, draslíku a hořčíku, což jsou pro rajčata hlavní zdroje živin. Navíc kopřivy osahují i značný podíl železa, zinku, křemíku a vápníku.

Právě všechny tyto látky prospějí rajčatům ke správnému vývoji zdravých kořenů, k bohaté násadě květů, zdárnému kvetení a samozřejmě i k úspěšnému zrání plodů. A navíc? Rostlinám se zvýší tolik potřebná obranyschopnost a budou mnohem odolnější proti nebezpečným chorobám i škůdcům. Prostě kopřivové hnojivo je totálně posilující koktejl, se kterým nešlápnete nikdy vedle.

Kopřivy sbírejte před květem

K výrobě kvašeného výluhu jsou nejvhodnější mladé kopřivy, protože obsahují největší množství všech prospěšných látek, jsou plné síly a neobsahují příliš mnoho dusičnanů. Nemusíte se však vyhýbat ani vzrostlým kopřivám, jen jim odstraňte celou horní část, aby se vám zbytečně nevysemenily na záhon. Kdyby se vám podařilo vytrhnout některou kopřivu i s kořeny, vůbec to nevadí, využijte je také.

Vhodná nádoba

Nejvhodnější je uzavíratelný plastový sud, ale použít můžete i skleněnou nebo kameninovou nádobu. Vyhněte se kovovým materiálům. Velikost záleží na vás a na množství pěstovaných rajčat. V případě, že zvolíte větší nádobu, nemusíte se obávat, že přírodní hnojivo nevyužijete, protože jej můžete použít i na další pěstované plodiny.

Příprava hnojiva

K výrobě kopřivové jíchy budete potřebovat 1 kg čerstvých kopřiv a 10 l obyčejné vody. Nasbírané kopřivy nasekejte nebo natrhejte na menší kousky a zaplňte připravenou nádobu zhruba do poloviny, maximálně však do 2/3 celkového objemu. Poté rostliny zalijte vodou, nádobu uzavřete a nechte tak 2 až 3 týdny samovolně kvasit.

Přesný čas se odvíjí od okolních teplot. Čím větší teplo, tím rychleji hnojivo vykvasí. Každý den směs pečlivě promíchejte. Jak poznáte, že je výluh připraven k použití? Měl by mít tmavou barvu a proces kvašení by měl být u konce, tedy bez pěny. Nakonec celý obsah nádoby přeceďte a uchovávejte v chladu.

Použití kopřivové kejdy

Abyste dosáhli opravdu nejlepších výsledků, je potřeba kejdu zředit s vodou v poměru 1:10 a používat ji jako zálivku každé dva týdny. Silný koncentrát by totiž mohl rajčatům velice snadno uškodit.

Zdroje: www.gardeningknowhow.com, www.prazskypatriot.cz, www.nasezahrada.com