Kohoutek chalcedonský, lidově též nazýván hořící láska, je charakteristický svými šarlatově červenými květy, které mohou rozzářit nejeden kout ve vaší zahradě. Není to žádná malá trvalka, co byste mohli mít v truhlíku na balkoně. Tento krasavec totiž může dorůst až do výšky jednoho metru! Pokud byste ale kohoutek přece jen chtěli mít v květináči, sáhněte po kohoutku alpském.

Vhodný výběr stanoviště

Tato rostlina není nijak náročná ani na výběr stanoviště. Velmi dobře se jí povede na slunném místě s přímým světlem. Uchytí se však i v polostínu. Půda by měla být na daném místě dobře propustná s dostatečným množstvím humusu.

Pokud hledáte inspiraci, jak si rozvrhnout zahradu a kam které trvalky vysázet, podívejte se na video z YouTube kanálu Flera.cz:

Zdroj: Youtube

Ideální čas na výsev

Hořící láska se může v únoru předpěstovat, v dubnu rovnou vysít do záhonů, anebo v květnu sazenice zasadit. Kohoutek potřebuje mít okolo sebe dostatek místa. Proto byste měli dávat sazenice asi 30 cm daleko od sebe. Poté už stačí jen zalít a vyčkat, než se začnou objevovat první květy.

Hořící láska je nenáročná dlouholetá trvalka

Jakmile máte zasazeno, rostlina už nepotřebuje žádnou speciální či náročnou péči. V horkých a suchých dnech ji pravidelně zalévejte, občas přihnojte a pokud kolem ní začne růst plevel, pak ho zkrátka odstraňte. Na jednom místě vám tak bude dělat parádu po dlouhá léta.

Opora před zlomením

Kohoutek může dosahovat poměrně velké výšky, a proto je dobré vyšší rostliny přivázat k opoře. Vhodnou tyč stačí zapíchnout do země tak, aby byla stabilní a k ní poté přivázat provázkem rostlinu. Díky tomu zamezíte případnému zlomení nebo dokonce vylomení.

Jednoduché množení trsy

Množení výsevem je velmi oblíbené, jelikož semena rychle a dobře klíčí. Hořící lásku však můžete rozmnožit i dělením trsů, které se provádí na jaře nebo na podzim. Tento způsob je ale o něco náročnější, ne vždy se může povést.

Květy na podzim odstraňte

Hořící láska je vhodná také na řez a lze si s ní v létě vyzdobit i domov. Jakmile ji totiž dáte do vázy s vodou, její květy budou krásné po dlouhou dobu. Až na podzim odkvete, ustřihněte všechny květy zahradnickými nůžkami. Rostlina se tak nebude zbytečně vysilovat a s radostí nasadí další květy.

Související články

Zdroje: zahradaapriroda.cz, floranazahrade.cz