Zdroje: www.nasezahrada.com, chalupari-zahradkari.cz, en.wikipedia.org

Proč jsou okurky hořké?

Že jsou hořké okurky právě ty přezrálé, říkala už moje prababička a měla částečně pravdu. Hořkost okurek rozhodně může být způsobena přezráním, ale není to jediný důvod, proč některé okurky chutnají hořce.
I zkušené pěstitele může hořkost okurek překvapit, ale když zapátrají v paměti, určitě si vzpomenou, co mohlo způsobit změnu chuti okurek.

Co je za hořkostí okurek a jak problému předejít:

  • Přezrálé plody – sklízejte plody spíš menší. Jsou chutnější, šťavnatější i křupavější. U okurek není olbřímí velikost žádaná.
  • Křížení mezi jinými tykvemi – pokud se obáváte opylení jinými druhy, které pěstujete v blízkosti, opylte okurky štětečkem či utrženým samčím květem.
  • Problémy se závlahou, výkyvy a období sucha – nemáte-li možnost zalévat okurky pravidelně, pořiďte si automatickou závlahu, i jednoduché systémy fungují a pomohou rostlinám překonat období sucha.
  • Pěstování z vlastních semen – vybírejte raději semena druhů, které nehořknou.
  • Výkyvy v teplotách, především v noci a přes den – okurky potřebují chráněné stanoviště, pokud jim ho nemůžete najít, pak je nutné vytvořit jej například pomocí fóliovníku.

Za hořkost okurek může cucurbitacin

Hořkost v okurkách přímo souvisí s látkou, která se nazývá cucurbitacin. Je obsažen nejen v hořkých okurkách, ale také v ostatních tykvích. Nejčastěji hořknou kvůli cucurbitacinu okurky, cukety, melouny a dýně.

Na internetu se můžete dočíst, že vás cucurbitacin může zabít i vyléčit. A opět na tom něco je. Cucurbitacin je toxin a jsou zaznamenány případy, kdy konzumenti tepelně zpracovaných hořkých plodů trpěli zvracením, nevolností, malátností a slabostí včetně pozdější ztráty vlasů.

Na druhou stranu je tato zajímavá látka zkoumaná odborníky na farmakologii, kteří se domnívají, že by cucurbitacin mohl mít mnohé využití a případně by mohl posloužit jako lék proti rakovině, srdečním a oběhovým onemocněním, cukrovce i proti různým zánětům.

Co s hořkými okurkami?

  • Zda vaše okurky zhořknou, závisí také na konkrétním druhu. Moderní odrůdy jsou často odolné vůči zmiňovaným výkyvům v pěstebních podmínkách a překonají je bez změny chuti plodů.
  • Zkušení pěstitelé také prozradili trik, jak poznat, že budou vaše okurky hořké. Stačí prý olíznout list, jestliže je hořký, pak i vaše úroda bude. Nicméně i s hořkými plody se dá pracovat. Víte, jak zbavit okurky hořké chutě?
  • Ne vždy je hořký celý plod. Nejčastěji je hořký konec okurky u stopky. Odstraňte tuto část a ochutnejte okurku, možná že nic dalšího nebude potřeba.
  • V případě, že jsou celé sklizené okurky hořké, namočte je alespoň na 12 hodin do vody se špetkou soli. To by mělo pomoci redukovat hořkost na minimum.
  • Případně je možné ještě použít sůl na nakrájené hořké okurky, které je pak nutné propláchnout pod tekoucí vodou.

Související články