Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) vylaďuje trávení, uklidňuje žaludek a mírní plynatost. Prospívá také játrům, jako všechny hořké byliny, které obsahují hořčiny. Léčivý nálev si připravíme ze lžičky posekaných listů na šálek vody a užíváme podle potřeby, nebo dvakrát denně před jídlem. Můžeme z něj vyrobit i tinkturu, víno nebo likér. Užívání pelyňku černobýlu je bezpečnější, nežli legendárního pelyňku pravého (Artemisia absinthum), z kterého se připravuje absint. Pelyněk pravý je sice velmi účinný na trávicí obtíže, ale zároveň obsahuje toxické látky a nesmí se užívat ve větším množství.

Jarní výhonky

Mladé výhonky a listy rostliny jsou výtečným kořením k tučným pokrmům, kterým dodají delikátní chuť, a přitom usnadní jejich trávení. Lžící mladých nasekaných lístků můžeme okořenit nejen pečenou drůbež i rybu, ale i pokrmy z brambor nebo zeleniny. Podobně můžeme využít i mladá, ještě nerozvitá poupata. Květy a starší listy pelyňku již bývají hořké příliš. Ovšem na přípravu nálevu jsou vhodné i starší natě, můžeme si je také nasušit do zásoby. Poslouží rovněž jako repelent - komáři ani klíšťata vůni pelyňku v oblibě nemají. Rostlinu lze jednoduše rozetřít na kúži, nebo ji svařit s vodou a trochou octa a nalít do lahvičky s rozprašovačem.

Kdy je pelyněk nežádoucí?

Vzhledem k rozmnožovací schopnosti pelyňku bychom ho neměli v záhonu, ve kterém není žádoucí, nechat vysemenit. Pyly pelyňku mohou vyvolávat alergie u osob trpících sennou rýmou – zdali obtíže způsobují právě rostliny této čeledi snadno zjistíme pomocí testu na alergologii. Pokud ano, je třeba natě posíci před rozkvětem.