Zdroje: www.akcniceny.cz, www.nkz.cz

Fantastické hortenzie

Hortenzie rostou nejlépe na polostinných až stinných místech s dobrou půdou bohatou na živiny, která zadržuje vlhkost. Málokteré hortenzie čelí dobře přímému slunci, které může poškodit listy a květy. Tyto keře oblíbené pro bohatá květenství milují vlhkost, takže je důležité pravidelně je zalévat, zejména v horkých letních dnech.

Pro hortenzie je důležité také přihnojování nejen pro dostatek živin, zejména fosforu, aby se mohly rozvíjet a kvést, ale také pro regulaci pH půdy. Díky pH půdy se mění i barevnost květů hortenzií.

K zazimování je nutné přistupovat podle konkrétního druhu. Některé hortenzie jsou velmi otužilé a mrazuvzdorné, jiné jsou naopak citlivé a vyžadují péči i před příchodem zimy.

Nač si dát pozor při řezu hortenzií?

Podívejte, co o řezu říká Pavel Chlouba, který vám prozradí všechny důležité detaily ohledně řezu hortenzií.

Zdroj: Youtube

Většinu druhů hortenzií je vhodné prořezat na jaře, když začínají rašit nové výhonky. Odstraňte staré a suché větve a řez provádějte tak, aby zůstaly jen zdravé a silné větve. Nicméně řez má být mírný, radikálnější zmlazení dělejte raději postupně. I když řez není nutný a rostliny kvetou i bez něj, zaručíte jím dobrý růst a zdraví keříku, květy budou větší, a navíc udržíte lépe i velikost keře.

Při řezu používejte čisté a ostré nástroje. Pokud máte keř, který trpí na promrzání a je v horším stavu, počkejte s prořezáním klidně až po zmrzlých. I když letos možná nepokvete, bude lepší neriskovat další poškození případnými přízemními mrazíky. Na ty je citlivá především hortenzie Sargentova, vyčkejte proto s jejím řezem až do května.

Jak a kdy přistupovat k řezu

U nás běžným druhem, který kvete na starém dřevě, který se proto neprořezává, jelikož byste se připravili i o letošní kvetení je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), která má velká kulovitá nebo plochá květenství, jež se objevují na koncích loňských výhonů, které nekvetly, a podle toho je také poznáte. V březnu či dubnu odstraňte loňský květ nad prvním silným pupenem. Keř můžete také prosvětlit odstraněním asi čtvrtiny starých výhonů.

Na mladém dřevě, tedy na konci nových výhonů květe hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata), hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens) či Sargentova (Hydrangea Sargentiana).
V březnu můžete hluboko seříznout hortenzii stromečkovitou, která dobře obrazí a na nových výhonech krásně pokvete, nové výhony zkraťte, ale zcela se jich nezbavujte, jinak by rostlina nekvetla. To platí i pro hortenzii Sargentovu, tu však řežte až v květnu, kdy už nehrozní této náchylné odrůdě poškození mrazy.

Hortenzii latnaté můžete odstranit květy už na podzim, seříznout ji na jaře na jednu velikost nebo s přihlédnutím k jejímu tvaru. Naopak hortenzii drsnou (Hydrangea aspera) nemusíte řezat, dokonce jí to vadí.

Související články