Zdroje: m.magazinplus.cz, zahradkaruvrok.cz

Hortenzie do každé zahrady

Milujete také nádherná veliká květenství hortenzií? A co teprve ty druhy, které rozkvétají postupně od krajů květu? Všechny hortenzie jsou nádherné, a pokud si chcete oblíbenou rostlinu rozmnožit řízkováním, pak už je za pět minut dvanáct. Ideálně se totiž řízkování hortenzií provádí během léta v červenci a srpnu. Když se ale pospíšíte, tak vám odebrané řízky zakoření za tři týdny až měsíc.
Pokud vám však řízkování během léta nevyhovuje, nevadí. Další možnost budete mít brzy z jara.

Podívejte se na podrobné video o tom, jakým způsobem můžete hortenzie rozmnožit řízky.

Zdroj: Youtube

Rozmnože hortenzie řízkováním

Řízkování se provádí odběrem konců větévek hortenzie, která na této části nekvete a je to výhon mladý. Konec větvičky je ještě zelený nedřevnatý, listy jsou dobře vyvinuté a zdravé. Řízek musí být také dostatečně dlouhý, zhruba 10 cm, ale orientujte se především podle počtu oček. Každý řízek by měl mít 3 očka.

Pro úspěšné zakořenění je nutné připravit si do květináčku nebo pařeniště vhodný substrát. Protože jsou hortenzie acidofilní rostliny, ideální je směs písku a rašeliny nebo perlitem a rašelinou. Lze však také použít jen obyčejný písek bez příměsí. Připravený květináč dobře zalijte a připravte si řízky.

Řízkům ponechejte jen horní dva listy, zbytek odstraňte. Tyto dva listy jsou stále ještě hodně velké, proto se doporučuje zmenšit i list na polovinu. Pokud jsou lístky jen hodně malé, můžete ponechat až dva páry na vrcholu. Na opačném konci seřízněte zhruba pod úhlem 45° a šetřete stimulátorem růstu nebo obyčejnou mletou skořicí. Tyto látky napomáhají zdravému rozvoji kořenů, ale také chrání před plísněmi a místo řezu dezinfikují.

Takto připravený řízek zasaďte do připraveného květináče, přihrňte a přitlačte.

Připravte hortenziím mini skleník

Aby vám za tři týdny až měsíc zakořenil, je vhodné simulovat hortenzii skleníkové podmínky. Kořenící řízek by měl být chráněný PET lahví, zavařovací sklenicí nebo igelitovým sáčkem přetaženým přes květináč. Rostlině zajistěte teplo a světlo, ale vyhýbejte se přímím slunečním paprskům. Řízkům na konci léta svědčí spíš domácí prostředí, tedy teploty nad 20 °C.

Související články