Hortenzie ozdobí každou zahrádku. Nejčastěji se pěstuje hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Její květy jsou poměrně drobné (jeden kvítek se skládá ze čtyř až pěti lístečků srdíčkovitého tvaru), ale shlukují se do květenství, která vytvářejí koule o průměru až 15 centimetrů. Mají jemné, spíše tlumené odstíny barev ve škále od bílé přes lehce růžovou, červenou, fialovou nebo i modrou. Zbarvení se však může měnit podle složení půdy i způsobu hnojení. Domovem jsou v Japonsku a v Číně, do Evropy se dostaly v 19. století a šlechtitele zaujaly natolik, že dnes existuje přibližně 90 druhů.

Jak hortenzie pěstovat?

  • Pěstování není složité, ale jako vždy je nutné dodržet podmínky, ve kterých se jim bude dařit.
  • Na zahradě pro hortenzie najdeme před větrem chráněné místo v polostínu.
  • Potřebují mírně kyselou humózní půdu. Kyselost půdy má vliv na zbarvení květů – čím je půda kyselejší, tím více jsou květy modré. V žádném případě nesmí být v půdě vápník, květiny by nepřežily.
  • Důležitá je i zálivka, půda by neměla nikdy zcela vyschnout. A zaléváme raději dešťovou vodou, která vápník neobsahuje.

Jak hortenzie řezat?

Při dobré péči se keře hortenzií dokážou pořádně rozrůst, ale větší řez nevyžadují. Stačí, když odstraníme nežádoucí větve: v teplém klimatu po odkvětu, v chladnějších vyšších polohách a na exponovaných místech necháme řez raději až na jaro, kdy už nehrozí mrazy (odkvetlá květenství pomáhají rostlině přes zimu chránit spodní pupeny). Hortenzie zakládají květy na dvouletém dřevu, tedy na loňských výhonech, a to spolehlivě i bez řezu, ale pravidelný řez kvetení stimuluje. U hortenzií není důležitý tvarovací řez, proto všechny přestárlé a poškozené výhony vystříháme až u země, odstraníme také všechny slabé a namrzlé výhonky. Loňské kvetoucí stonky zkrátíme asi o 30 cm až ke zdravým a dobře vyvinutým pupenům. Na jaře přestárlé nebo mrazem silně poškozené keře seřízneme až na bázi. Během dvou let sice doroste zdravé dřevo, ale v prvním roce rostliny ještě nepokvetou.

Proč hortenzie mění barvu?

Obecně platí, že v alkalických půdách jsou hortenzie růžové a v kyselých modré. Změnu barvy z růžové na modrou ovlivňuje působení volných iontů hliníku na barvivo delphinin, obsažené v květech.Je to reakce barviva na změnu kyselosti půdy a zálivky. Podmínkou je pěstovat rostliny na polostinném místě v rašelinohlinitých půdách s kyselou půdní reakcí v rozmezí pH 3,5–4,5. Toto rozmezí se obecně doporučuje pro pěstování všech hortenzií, neboť rostlinám pěstovaným v půdách s vyšším pH (5,5–6) žloutnou listy.

Jak je hnojit?

Po narašení můžeme rostliny přihnojovat až do doby, než nasadí na květ. Po dobu kvetení je nepřihnojujeme. S dalším přihnojováním začneme až koncem léta a hnojíme je až do září, aby dřevo před zimou dostatečně vyzrálo a dokázalo odolat zimním mrazům.

Jaké choroby jim hrozí?

Na příliš teplém stanovišti se může vyskytnout padlí nebo mohou rostlinu napadnout svilušky či mšice. Blednutí listů zvláště u pokojových rostlin znamená, že je zaléváme příliš vápnitou vodou.