„Hortenzii pěstuji ve velkém květináči, zčásti na východním, zčásti na západním slunci“ dodává čtenářka v dotazu zaslaném rostlinolékaři.

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud málo kvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Při pěstování v nádobách se vzdušným rašelinovým substrátem někdy bývá problém se zálivkou. Vyžadují vydatnou zálivku, ale nikoli stálé přemokření. Dbejte také na vyváženou výživu, a hlavně hortenzie nepřehnojujte dusíkatými hnojivy, která způsobují intenzivní růst a zahušťování trsů. Letorosty pak nestačí vyzrát a v zimě namrzají. Hortenzie kvetou od srpna do zámrazu a nová květenství vyrážejí z pupenů, jež se vytvořily v horní části letorostů předešlého roku.

Rostliny v kyselé půdě pod pH 7 (někdy obohacené i o soli hliníku) mívají modré květy, v mírně vápenaté červené a růžové, ty odkvetlé zezelenají.

Rozhodující je také správný řez. Hortenzie zpravidla prořežeme v dubnu ještě před rašením. Aby narostly velké květy, ponecháme jen nejsilnější výhony a slabší výhonky zahušťující keř odstřihneme, stejně tak všechny suché a poškozené větve. Silné výhony ukončené květním pupenem nezkracujeme. Ponechané výhony s loňskými květy nezkracujeme příliš, protože pupeny se zakládají v horní části - loňské květy ustřihneme jen těsně nad prvním silným pupenem. U starších keřů odstřihneme těsně nad zemí asi čtvrtinu starých výhonů, aby zbylo místo pro nové silné výhony. Rostlinu takto zmlazujeme každý rok.

Péče o hortenzie

U nás patří k nejčastěji pěstovaným hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Přežívá naši zimu podobně jako velkokvěté růže, ale před krutějšími mrazy ji raději ochráníme. Keře mulčujeme rozdrcenou borkou nebo dřevěnými štěpky, aby byla půda nejen bez plevelů, zadržovala vláhu a dodávala kyselý humus, ale aby v zimě ochránila rostliny před velkým promrznutím půdy. Před mrazivým zimním počasím je v některých mrazivějších lokalitách vhodné zakrýt nadzemní části chvojím (aby nezmrzly květní pupeny) a oblast kořenů ochránit silnější vrstvou listí. S nepoškozenými kořeny hortenzie znovu obrostou. Ke zdárnému růstu potřebují polostinné stanoviště chráněné před větrem a kyselou, mírně vlhkou půdu. Ideální jsou severní a západní polohy. Při výsadbě se vyplatí (ve vápenitější půdě) přidat jim do substrátu rašelinu, která půdu okyselí.