Hortenzie je u nás velmi oblíbenou květinou, která bez problémů přežije i zimní mrazíky. Hortenzií je okolo 70 druhů a péče o ně se liší. Některé kvetou pouze na starém dřevě a jiné zase na mladých, ročních výhonech. Záleží také na době, kdy provádíte řez. Ovšem některé druhy se nesmí řezat vůbec. Je tudíž velmi důležité znát přesný druh vaší hortenzie, abyste se o ní mohli náležitě postarat.

Květenství na starém dřevě

Hortenzie, které kvetou na starém dřevě, zpravidla kvetou na začátku léta a vadnou v jeho polovině. V té době můžete také zpozorovat nové rašení pupenů pro příští sezonu. Jak je tedy správně ořezat?

Řez proveďte v blízkosti pod květem na vrcholu stonku. Uřízněte také u základny odumřelé a odumírající výhony. Ve finále prostříháte rostlinu asi o jednu třetinu. Díky takovému provedení získá vaše hortenzie upravený vzhled v nové sezoně.

Nejoblíbenější hortenzie velkolistá

Tento druh se řadí mezi nejběžnější u nás. Víte ovšem, kdy a jak ji správně prořezat? Určitě nic nepodnikejte na jaře a na podzim. Nejvhodnější doba je ihned po odkvetu, avšak když ji promeškáte, nemějte strach. Hortenzie se totiž nemusí řezat každým rokem. Větve stříhejte nad třetím nebo čtvrtým očkem. Jestliže je výhon zakončen pupenem, poté ho stříhat vůbec nemusíte.

Péče o další druhy

U hortenzie latnaté můžete provést řez i na podzim, kdy ponecháte pouze krátké větve. Nemusíte se bát o květy, do jara se vzpamatuje a v létě si můžete užívat jejich nová květenství. Jestliže byste chtěli mít hortenzii větší a mohutnější, prostříhejte mladé jednoleté výhony na délku 10 - 20 cm. U hortenzii drsné a u popínavých druhů hortenzií vůbec žádné řezy neprovádějte.

Květy hortenzie na mladém dřevě

Některé hortenzie tvoří nové pupeny až na jaře na nových výhonech. Díky tomu také poznáte, jaký druh hortenzií vlastně máte, jelikož kvetou podstatně déle. Z důvodu pozdějšího vzniku pupenů nemusíte s prořezáním spěchat. Je jen na vás, jestli tak učiníte již po odkvětu, během zimy nebo až v předjaří. Všechny výhony zkraťte o třetinu. Při provedení v zimě budou mít hortenzie bohatší a nádhernější květy. Odstraňte také odumřelé výhony a křivé větve, zamotané či křížící se. Po tomto úkonu zlepšíte v rostlině proudění vzduchu, světlost v koruně a uvolníte místo pro nová květenství. Je dobré ponechat pár starých větví pro oporu rostliny.

„Výjimka potvrzuje pravidlo“

Hortenzie kvetoucí na mladém dřevě nepotřebují žádný hluboký řez, avšak jeden druh ji vyžaduje. Právě hortenzie latnatá, jejíž květenství je ve tvaru kuželů, tento řez velmi ocení. Pokud byste ji vůbec nezastříhli, vaše rostlina by pak kvetla jen málo.

Zdroj: ceskestavby.cz, living.iprima.cz