Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, cestakbydleni.cz, www.apieceofrainbow.com

Hortenzie je rod rostlin, který patří do čeledi hortenziovité. Skýtá přes 70 druhů a je rozšířen především v Asii a v menší míře také v Americe. Hortenzie jsou keře, stromy a někdy i liány s jednoduchými vstřícnými listy a květy v bohatých květenstvích, která můžou dosahovat velikosti až několika desítek centimetrů.

Jejich barva se pohybuje od bílé přes růžovou až po fialovou a je závislá na kyselosti půdy. Pokud jsou hortenzie pěstované v kyselé půdě s pH 5,5 a nižší, nakvétají obvykle modře. Naopak v půdách s vyšším pH mají barvu většinou růžovou. Hortenzie s bílými květenstvími většinou pH půdy neovlivňuje.

Jasné je, že nesnášejí zásaditou půdu. Skvěle se jim daří ve vlhčí, živné a propustné půdě v polostínu a na chráněném stanovišti. Velmi se hodí jako doplněk do světlých zákoutí v zahradě či na terase, ale pozoruhodnou dominantou budou i na předzahrádkách či v trvalkových záhonech. Některé druhy jsou pěstovány pouze jako okrasné dřeviny.

Množení je hračka a dokáže to každý

Hortenzie patří mezi květiny s vyšší cenovou relací, tak proč neušetřit nějakou tu korunu a nepustit se samostatně do rozmnožování ze svých vlastních hortenzií. Není to nic tak složitého a máme pro vás metodu, kterou zvládne i nezkušený zahrádkář.

Jak a kdy připravit správný řízek

Ideální čas k řízkování hortenzií je buď ihned na jaře, anebo právě teď v červenci a srpnu. Pro zakořenění se však hodí pouze takové kousky, které ještě nejsou dřevnaté. Typicky jde o mladé a čerstvé stonky, na kterých se již tvoří začínající květy. Typicky jde o mladé a čerstvé stonky, na kterých se již tvoří začínající květy. Jakmile objevíte vhodný stonek, odřízněte ho zhruba se 2 až 3 páry listů. Následně odstraňte dva až tři spodní listy. Pokud jsou na řízku již připravená poupata na kvetení, budete je muset také odstřihnout, aby se stonek soustředil opravdu na tvorbu kořenů. Spodní řez pro kořenění by měl být šikmý zhruba pod úhlem 45 stupňů.

Potřebujete jen pár věcí, odhodlání a trpělivost

Stačí si připravit obyčejný písek, dostatečně velkou plastovou lahev a řízky hortenzie.

U větší PET lahve opatrně odřízněte její vrchní část a naplňte ji pískem, do kterého zapíchněte jednotlivé řízky hortenzií a dobře je zalijte. Jakmile budete mít takto vše připravené, přiklopte tuto množírnu odříznutou částí lahve a postavte ji na světlé a teplé místo. Dejte však pozor a vyhněte se přímým slunečním paprskům.

Díky průhlednému plastovému materiálu, budete mít možnost sledovat, jak se kořeny u řízků rychle vyvíjejí. Zhruba už po měsíci budou tak silné, že přijde vaše chvíle a budete moci rostliny bez obav přesadit na připravený záhon. Myslete při tom, že je lepší vhodný substrát smíchat s rašelinou, aby byla zachována kyselost, kterou hortenzie vyžadují.