Dříve o hortenzii nebylo vidu ani slechu. Ale sotva se ke slovu dostal populární provensálský styl interiérů, stala se hortenzie (často pěstovaná právě ve francouzské Bretani), květinou českých romantiků. A popravdě i alergiků. Protože málokdo ví, že tyhle bohaté květy obsahují žádné nebo jen velmi malé množství pylu.

Nejlépe se hortenzie suší zavěšené na vzduchu. Uchovají si tak svůj přirozený tvar a částečně i barvu. Ze sušených květů pak můžete vyrábět různé dekorace, v nichž květy hortenzií zkombinujete se sušenou levandulí a třeba i klasy obilí. Zkuste třeba věnec. Jak na to, je hezky ukázáno v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Variací hortenzií je spousta. Nejpoulárnější je hortenzie velkolistá, kterou v roce 1792 objevili v Japonsku slavní botanici Kaempfer a Thunberg. Má spoustu barevných kultivarů, teplomilnější povahu a květenství kulovitá nebo plochá. Za její barevnou paletu by se nestyděl ani Vincent van Gogh! Mezi nejoblíbenější typy patří modré „talířové“ květenství Blue Wave, Amethyst – což jsou nově patentované odrůdy v dvoubarevném provedení, Hobella – se záplavou fialových květů a Marveile Sanguina, která dokonce kvete červeně.

Ideální rostlinka na sušení

Na českých zahradách je k vidění i hortenzie stromečkovitá nebo hortenzie latnatá, které vytvářejí nádherné keře. Pokud jste to ještě neudělali, můžete si z nich pár hortenzií odlomit a usušit. Suší se pevná květenství. Raději si pospěšte, protože některé odrůdy v mžiku odkvétají. Poznáte to podle toho, že květy mění barvu. Hortenzie, které byly původně bílé, zezelenají, červené zhnědnou, modré chytnou šedý nádech.

Věnec na dveře z květů hortenzie

V květinářství si kupte polystyrénový nebo slaměný korpus, na který budete vázat květy. Provázek obtočte kolem a přivažte tak, aby neklouzal. Hortenzii rozeberte na menší růžičky. V místě, kde je provázek, přiložte první řadu květů a vzápětí ji pevně obtočte kolem dokola korpusu. Stejný postup opakujte u další řady květů. Hezky vypadá, když střídáte různé barvy květenství, věnec pak působí mnohem zajímavěji. Jakmile je věnec celý pokrytý květy, oba konce provázků svažte do uzlíku a vytvořte z nich závěsné „očko“. Pokud chcete, můžete dekoraci ozdobit mašličkou, která ladí s barvou věnce.

Proč se dává na dveře věnec?

Vchodové dveře jsou podle nauky feng shui jednou nejdůležitějších součástí domu. Vítají příchozí a zároveň působí jako ochranná bariéra domova (proto si na ně například ve východních kulturách lidé zavěšují různé amulety, které mají prostor chránit před zlou energií zvenčí). Věnec se dával na dveře už ve starém Řecku, kdy byl poděkováním bohům za dobrou sklizeň. Později byl věnec na dveřích interpretován jako symbol koloběhu ročních období nebo života. Dnes je tato ozdoba populární po celém světě. A její obměny závisí na ročním období a dobrém vkusu. Dopřete si ji i vy!

Zdroje: www.jaktak.cz, www.ireceptar.cz

Související články