Oblíbené hortenzie

Hortenzie jsou vděčným tématem. Je jich velké množství druhů a všechny zaujmou nesmírně bohatým květenstvím. Přihnojováním je můžete „dobarvit“, správným sušením si můžete květy uchovat do suchých vazeb nebo jiných dekorací. Možná netoužíte ani po efektně vybarvených květech, ani po suché vazbě, ale určitě vás bude zajímat, jak hortenzie správně zastřihnout. Řez je vhodný pro podporu tvorby květů, udržení pěkného tvaru keře či jeho zmlazení. U hortenzií je to maličko komplikovanější, protože je potřeba znát dobře druh, který pěstujete.

Latnatá hortenzie potřebuje zastřihnout na podzim

Pokud pěstujete hortenzii latnatou (Hydrangea paniculata), pak určitě zbystřete. Právě tento druh je vhodné razantněji zastřihnout, resp. prořezat na podzim. Hortenzii latnatou poznáte podle tvaru květů, jež se vzdáleně podobají šeříku. Na podzim je vhodné latnaté hortenzie velmi razantně sestřihnout. Tomuto druhu to nevadí, dobře regeneruje a krátké pahýly zase hojně obrostou. Rostlina znovu zcela obrazí na jaře, kdy na mladých přírůstcích vypučí i květní pupeny. Pokud ale toužíte i po přírůstcích zelených a chcete, aby se keř rozrostl a zvětšil celý, pak zkraťte pouze jednoleté výhony o deset až dvacet centimetrů.
Obecně není nutné hortenzie každoročně prořezávat, ale hortenzie latnatá bude díky razantnímu zástřihu jedině prospívat. Naopak bez řezu viditelně méně kvete.

Podzimní zástřižení pomůže stromkové hortenzii k růstu

Dalším druhem hortenzie, která kvete na mladých výhonech, je hortenzie stromková (Hydrangea arborescens). Řez pro bohatá krásná květenství se doporučuje v zimě, případně velmi brzy z jara. Stromkové hortenzie je ale možné zastřihnout i na podzim. Podpoříte tím jejich růst a zmohutnění ještě před tím, než na jaře nasadí květní pupeny. Stromkové hortenzie se snažte očistit od nevhodně rostoucích výhonů, tak aby se koruna projasnila a provzdušnila. Kromě hortenzie latnaté se hluboký razantní ořez na podzim nedoporučuje. Obvykle se z něj hortenzie špatně vzpamatovávají.

Vhodná doba pro velkolisté hortenzie už je pryč

Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) je bezesporu nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou hortenzií u nás. Nemá ráda zastřihávání na jaře. Tehdy odstraňujeme pouze větve, které utrpěli v zimě újmu. Nejideálnější dobou pro zastřižení je uprostřed léta, resp. těsně po odkvětu. Je to proto, že tento druh kvete na starém dřevě. Pozdějším řezem byste jej zbavily již založených květních pupenů. Pokud se vám nepodaří zastříhnout hortenzii v tomto období, nechejte to až na příští rok. Velkolisté hortenzie nevyžadují každoroční řez, takže se nic nestane, pokud řez vynecháte.

Některé druhy zastřihávat nesmíte

Hortenzii dubolistou (Hydrangea quercifolia), pilovitou (Hydrangea serrata) či Sergentovu (Hydrangea sargentiana) na podzim neprořezávejte. Chovejte se k nim stejně jako k hortenzii velkolisté. Pamatujte na to, že hortenzie není nutné zastřihávat každou sezonu. Hortenzie drsná (Hydrangea sapéra), řapíkatá (Hydrangea petiolaris) a další popínavé druhy se naopak zastřihávat vůbec nesmějí. Samozřejmě, že jejich zmenšení je někdy nutné, ale rozhodně neočekávejte, že tím rostlinám pomůžete k vydatnému kvetení.

Zdroj: https://www.express.co.uk, https://living.iprima.cz