„Rodina se otrávila z hub nasbíraných na zahradě." Takové titulky se čas od času objeví v novinách a vyděsí každého méně zkušeného houbaře. Některé houby, které vyrašily pod stromy nebo v trávě, totiž vypadají lákavě a i vás možná napadlo, že byste kousek přidali do polévky. Mykologové však varují. Většina hub, které vyrostou mimo les nebo na opečovávané půdě, jsou nejedlé nebo jedovaté. „Například bedly zahradní, které rostou na zahradách u kompostů i u černých skládek, působí řadě lidí po konzumaci potíže. Ze stejného důvodu dávejte pozor i na bedly zardělé,“ varuje Jaromír Malík z České mykologické společnosti. Podobně je na tom i druh žampionu, odborně nazvaný pečárka zápašná. Vypadá zdravě a chutně, avšak způsobuje nevolnost a intenzivní zvracení. Poznáte ho naštěstí lehce. Pokud ho poškrábete na klobouku, rána okamžitě zežloutne. Po chvíli se barva vrátí do normálu.

Houby na zahradě

Obecně by se plodnice v živém plotu nebo na trávníku neměly vyskytovat. Tito nezvaní hosté upozorňují, že je s vaší půdou něco v nepořádku nebo jste zanedbali péči o zahradu.

Vhodné podmínky pro houby

Spory hub se vyskytují na celé zahradě přirozeně. Výskyt plodnic však indikuje, že mají vhodné podmínky. To znamená, že je trávník příliš vlhký, dusí se a půda je příliš kyselá. Pro většinu rostlin tedy nevhodná.

Kyselá půda

Rostliny rostoucí v kyselých půdách mají problém získat dostatek živin. Špatně se také vyrovnávají s nedostatkem vláhy. Proto neplodí a chřadnou. Přítomnost hub je prvním ukazatelem, že je vaše půda na zahradě příliš kyselá. Trávník tedy posypejte vápnem nebo komerčními přípravky na vápnění půdy.

Neprodyšná půda

Druhým problémem, na který výskyt hub upozorňuje, je zhutnělá půda. Trávník je vlhký a příliš se dusí. Proto ho přestaňte zalévat, pořádně shrabejte listí, prořezejte pomocí vertikutátoru a nasypte na něj písek. Plocha by se měla vysušit a houbám se tak znepříjemní pobyt.

Chemie na houby

Pokud se chcete hub zbavit co nejrychleji, můžete na ně použít chemické přípravky. Kupte si širokospektrální fungicid a aplikujte ho v několikadenních intervalech. Pokud nejste zastánci chemie, kromě ošetření trávníku vykopejte zeminu v místech přítomnosti hub do hloubky cca 50 cm. Nahraďte ji novou a vysejte trávník.

Zdroje: www.idnes.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.hobby.instory.cz