Když dostanete chuť na houby, nemusíte vždy hned běžet s košíkem do lesa. Pořiďte si vlastní zásobu a odběhněte si rovnou od plotny například pro hříbek na vlastní zahradu. Pokud tam máte pár odpovídajících vzrostlých stromů nebo je blízko lesa, stačí si pořídit sadbu vybraných druhů.

Současný trh je pestrý

Nejprve je nutné zhodnotit váš pozemek a podle daných podmínek se rozhodnout, které houby by bylo u vás vhodné pěstovat. V obchodech najdete poměrně pestrou nabídku hub k vlastnímu pěstování. Můžete zvolit hřiby, kozáky, křemenáče nebo i bedly. Vždy se poraďte s odborníkem a zvolte ten správný druh či mix právě pro vás. Dokonce si můžete pořídit i sazenice stromů s již naočkovaným podhoubím.

Houby a stromy se podporují

Houby potřebují ke svému růstu stromy, protože s nimi žijí v symbiotickém vztahu, který je odborně nazýván mykorhiza. Jedná se o spojení kořenového systému s myceliem a ve vzájemné výměně prospěšných látek. Každá houba tak má „svůj“ strom, s nímž si vzájemně vyhovují a prospívají.

Pokud máte na zahradě smrky, borovice, jedle, anebo buky, duby a břízy, máte vyhráno! Odborníci vám poradí, které houby jsou pro vás nejvhodnější. Ale jistě máte i svou vlastní zkušenost z lesa. Hřiby dubáky lze nacházet v blízkosti dubů, hřib smrkový zas nedaleko smrků a křemenáče či kozáky všude tam, kde se vyskytují břízy.

Jsou libo spory nebo suspenze?

V případě, že jste vlastníky stromů, můžete si pořídit práškové směsi nebo houbové suspenze se živými zárodky hub. Výběr vždy přizpůsobte vašim podmínkám a druhu stromů. V současné době jsou velmi oblíbené nabízené kombinované balíčky, které obsahují více druhů hub. Mezi nejoblíbenější patří hřiby, ryzce, lišky, klouzky, bedly, křemenáče a kozáky.

Jak vysévat

Kolem zvoleného stromu udělejte tak 1 m od kmene 10 až 20 cm hlubokou rýhu. Prolejte ji vodou, nejlépe dešťovou. Jakmile se voda dostatečně vsákne, můžete ke kořenům stromů použít koupený houbový prášek nebo suspenzi. Houbám prospívá stín, vlhko a půda bohatá na dusičnany.

Houby vyžadují dostatek vody

Při domácím pěstování hub nezapomínejte na dostatečnou dodávku vody. Jakmile je období sucha, každodenně houbová místa kropte, aby podhoubí nevyschlo. Pozor si dejte na zbytečně silný proud vody, který by podhoubí mohl i nenávratně poničit.

Kdy se budete těšit z prvního úlovku

Počítejte s tím, že pěstování hub doma na zahradě vyžaduje trochu trpělivosti. První úrody si možná užijete do roka, anebo až další sezónu. Připravte se i na situaci, že všechny houby se zcela jistě neuchytí. Přisadit nové houby však můžete kdykoliv.

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.ceskestavby.cz, www.izahradkar.cz