Zdroj: www.obyvat.cz, bydleni.instory.cz

Zahrádkáři již několik let pozorují velké rozšíření škodlivých motýlů, jejichž hladové housenky napadají okrasné dřeviny, jako jsou buxusy, šeříky, ovocné stromy a keře od jabloní, až po rybízy nebo zeleninu. Mezi nejčastější škodlivé motýly patří zavíječ zimostrázový, obaleč jablečný, švestkový, jednopásový, mramorový, aj., makadlovky, předivky, píďalky, bekyně, bourovci, přástevníček americký, bělásek ovocný, bělásek zelný nebo můra.

Jak se před housenkami chránit

Každý zahrádkář potvrdí, že se ve svém království od jara do podzimu rozhodně nenudí. Těší se na první plody své práce, na které se však zároveň těší i housenky. Než sáhnete po agresivní chemii, zkuste s housenkami bojovat ekologicky.

Prevence jako základ při boji s housenkami

Ptáci

Pokud se chcete zbavit žravých housenek, zaměřte se na potravinový řetězec. Jak? Nalákejte do zahrady více ptáků, kteří si na tučných tělíčkách rádi pochutnají. Rozmístěte na zahradě pítka, krmítka, koupaliště a budky.

Kontrola porostu

Zaveďte do svého režimu nový rituál a pravidelně kontrolujte porost. Pokud na stoncích nebo listech uvidíte vajíčka nebo přímo dravé larvy, ihned je posbírejte. Nezapomeňte, že některé housenky mohou být jedovaté. Proto se při každé kontrole vybavte gumovými rukavicemi, rouškou, dlouhou pinzetou a sklenicí se šroubovacím uzávěrem. Další den nalijte do sklenice vodu a nechte nezvané návštěvníky utopit.

Síť proti motýlům

Rostliny také můžete zakrýt jemnou sítí, která zabrání motýlům klást vajíčka. Většinou je zelená, takže vám nenaruší estetiku zahrady. Cena se pohybuje kolem 17 korun za metr a lze ji koupit v zahrádkářských potřebách nebo v hobby marketech.

Výluh z aksamitníku

Pokud máte na zahradě aksamitník, udělejte si z něho výluh. Kromě molic odpuzuje také třásněnky a háďátka. Výluh si vyrobíte tak, že okvětní lístky naložíte do řepkového nebo slunečnicového oleje a necháte 14 dní odpočívat.

Selhaly vám veškerá ekologická opatření? Tím pádem musíte sáhnout po agresivnějších přípravcích.

Biologické ošetření rostlin proti housenkám

Proti housenkám na zelenině a obaleči na ovoci působí produkt získaný fermentační činností bakterií Saccharopolyspora spinosa, jež se vyskytuje v půdě. Přípravek je bezpečný jak pro člověka, tak pro domácí zvířata. Na zavíječe zase fungují přípravky s bakterií Bacillus thuringiensis, které také působí selektivně. Přípravky používejte každých 7-10 dní, abyste přerušili životní cyklus motýlů a aplikujte je až do podzimu.