Hrášek je nenáročná rostlina, které se bude dařit jak na zahrádce, tak také na balkóně. Nemá však rád studenou a mokrou půdu. Kvůli prevenci proti škůdcům a plísním rostlinu vysévejte s třiceticentimetrovým rozestupem. Aby vám krásně plodil, nezapomeňte ho pravidelně okopávat a zbavovat plevele. Samozřejmostí je opora, na kterou rostlinu pomocí provázků připevněte, aby nepadala.

Jaký hrách?

Pokud je vaší prioritou konzumace zelených lusků a zrn, zaměřte se na odrůdy hrachu cukrového a dřeňového. Hrách obecný je určen především pro usušení a uskladnění zralých zrn, které se používají výhradně k vaření.

Jak vysévat

Pokud chcete odrůdy kombinovat, vysévejte je dál od sebe, aby se navzájem neopylili. Jinak pěstování různých odrůd není problém. Semena vysévejte 4 až 6 týdnů před posledním možným mrazem, tedy od druhé poloviny března. Vegetační doba cukrového a dřeňového hrachu je přibližně 50-70 dní. Pozor, hrách rychle dozrává, takže ho kontrolujte každý den. Druhé kolo vysazujte v druhé polovině srpna, přibližně 6-8 týdnů před prvním podzimním mrazem. V druhé polovině října tedy můžete opět sklízet šťavnaté lusky a zrna. (Zdroj: www.almanac.com)

Jaké odrůdy?

  • Mezi nejoblíbenější odrůdy hrachu dřeňového patří Oskar s dlouhými lusky, velkými zrny a jejich vysokým počtem v lusku. Tuto odrůdu můžete vysévat jak na jaře, tak také na podzim.
  • Pokud je vaší prioritou bohatý výnos s častým výskytem trojlusků, sáhněte po odrůdě Cetris. Rostlina je odolná a vyznačuje se perfektním zdravotním stavem.
  • Dalšími odrůdami s vysokým výnosem jsou např. Dalila nebo Progress 9. Tyto rostliny jsou skvělé pro ty, kteří chtějí hrášek sterilizovat nebo zamrazit.
  • Pro podzimní výsev můžete zvolit odrůdy s menším výnosem, ale lahodnou chutí jako Zetris a Cezar (Zdroj: www.jakpestovat.cz)
  • Z hrachu cukrového vybírejte odrůdu Ambrosia s plochými a křehkými lusky.
  • Chcete-li lusky sklízet postupně, zvolte odrůdu Sweet Salome. Je polopozdní a plodí lusky o délce 10 cm a šířce 3 cm. Sklízet je můžete průběžně během 14 dní. (Zdroj: zahradkarskaporadna.cz)