Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.zahradaapriroda.cz

Astry čili hvězdnice

Také hvězdnic si užíváme až do pozdního podzimu. Hvězdnice, které však častěji nazýváme astrami, jsou květiny oblíbené a dobře známé. Aster je několik druhů, které se liší nejen barevností a jemností květů, ale také vzrůstem. Astry jsou rozhodně nejpěknější ve velkém množství po trsech. Aby vám krásně kvetly, nepotřebují astry mnoho.

Jak pěstovat hvězdnice

Rozkvétají v červenci a vydrží rozhodně až do října, někdy i listopadu. Astry jsou trvalky, takže pokud se vám nepodařilo sesadit je podle vašich představ, budete mít v následujících sezónách možnost s trsy experimentovat a rozsadit je v záhonech podle vhodnosti kombinací. U aster nezapomeňte, že zajímavé jsou nejen různé kombinace barev, ale také výšek.

Sesaďte hvězdnice podle barev i výšky

Velmi vysoké jsou astry (hvězdnice) novoanglické, které dorůstají metru až dvou a můžete vybírat z několika barevných možností. Nejčastěji jsou růžové, fialkové, bílé, ale také purpurové a modré.

Odrůdy hvězdnice nestarcové patří obvykle mezi středně vysoké kultivary s výškou do 80 cm. Stejně tak jako hvězdnice rozkladitá, která dorůstá do výšky jednoho metru.

Docela nízká může být například hvězdnice křovitá, respektive její zakrslé odrůdy. Tvoří kompaktní trsy, jejichž výška se pohybuje mezi 20 až 50 cm. Také tyto kvetou bíle, růžově, modře, fialově a purpurově. Nevysoké jsou také hvězdnice chlumní.

Hrajte si s hvězdnicemi a vraťe barvy do zahrady

Hvězdnice je množné rozmnožit dělením trsu i během listopadu a pak až na jaře. Na plochu jednoho metru čtverečního se obvykle vysazuje okolo pěti sazenic větších či sedmi nižších druhů. Jak už bylo zmíněno, rozhodně je vhodné kombinovat nejen barvy, ale i vzrůst. Astry se také používají do trvalkových záhonů, které se podobají prérii, anebo k vysokým trsům různých rostlin, které lemují zahradu a vytvářejí různá barevná zákoutí.

Pamatujte, že především během kvetení potřebují astry vláhu, jindy během roku zvládnou i občasná sucha. Slunečné stanoviště je i pro astry nutností, jinak vám nepokvetou a bude se jim dařit špatně. Hvězdnice mají radši mírně zásadité půdy. Astry chraňte před padlím, trpí na něj především novoanglické a novobelgické kultivary.

Související články