V poslední době je na výstavách a v květinářstvích nabízen ibišek bahenní nebo též americký (Hibiscus moscheutos). Je to rostlina velice atraktivní, protože ploché květy dosahují průměru až neuvěřitelných 25 cm.

Ibišek s obřími květy

Ibišek bahenní je doma v bažinách východní části Severní Ameriky. Původní druh tam doroste až 2,5 m a má bělavě růžové květy. Mnoho vyšlechtěných odrůd nás překvapí barvou čistě červenou, růžovou i bílou při výšce asi 1 m. Velké listy jsou vejčité, zašpičatělé, ale na rozdíl od jiných ibišků nejsou laločnaté.

  • Ibišky bahenní se prodávají v kontejnerech.
  • Vysazujeme je nejlépe na jaře do výživné a dobře vyhnojené půdy.
  • Přes vegetační období je vydatně zaléváme a hnojíme.

Naopak v zimě je jim lépe v nerozbahněném prostředí a je nutná důkladná zimní ochrana: zasypeme je kompostem, případně i listím, které ještě pokryjeme netkanou textilií.

Právě nejisté zimování je důvodem, proč není tato krásná rostlina více rozšířená. Mnozí pěstitelé rostlinu na zimu přestěhují do sklepa, nedostatek světla jí neublíží, nadzemní část totiž na zimu odumírá. Proto je výhodné pěstování ve velké přenosné nádobě.

Krásný plevel

Ibišek trojdílný (Hibiscus trionum) bychom mohli kupodivu objevit na seznamu plevelů. Ale i v tomto případě je to rostlina krásná a vzácná, u nás roste pouze v nížinách. Teplomilná jednoletá bylina se někdy ukáže na opuštěných místech zahrad a polí. Je vysoká nejvýše 50 cm, listy má hluboce dělené, nažloutle bílé až sírově žluté květy s černofialovým okem jsou velké asi 5 cm a ukáží se během léta.

Nové rostliny z výsevů musíme řádně předpěstovat a ven na plné slunce je vysazovat až po mrazech.