Ibišek (Hibiscus)

Tuto oblíbenou rostlinu můžete znát také pod názvem Hawajská květina, protože právě v této zemi byla vyhlášena za národní symbol. Původem však pochází z jihovýchodní Asie, kde byl ibišek hlavně v oblasti Číny kultivován. V Evropě se začal pěstovat v 16. a 17. století.

Nabídka ibišků je pestrá

Aktuálně je známo více než 200 druhů ibišku. Jaký druh budete pěstovat, je jen na vás. Vybrat si můžete klasiku v barvě červené, ale k dispozici jsou i odstíny růžové, oranžové, žluté nebo bílé. Ibišky kvetou od června až do podzimu. Bohužel rozkvetlý květ vydrží pouze jeden den. Ale protože je na jedné rostlině vždy více květů současně a rozvíjejí se postupně, můžete si jich užít setrvale. Ibišek nemá jen dekorační vlastnosti, navíc obsahuje i mnoho vzácných látek, které pomáhají zdraví. Nejlepší druhy z hlediska pozitivních účinků na zdraví jsou ibišek jedlý, súdánský nebo růžový.

Chcete se dočkat záplavy květů? Pravidelně hnojte

Ibišek je také poměrně náročný na živiny, proto mu během vegetace dopřávejte jednou týdně vhodné hnojivo. Nedostatek živin se projeví blednutím listů a malým množstvím květů. Zjara můžete začít kompostem nebo dobře uleželým hnojem, aby mohly ibišky vyhnat nové výhony a osadit je mnoha květy.

V létě dopřejte ibišku hnojivo s vysokým obsahem draslíku nebo jednou měsíčně hnojivo s pomalým uvolňováním živin. Nejvhodnější je speciální hnojivo určené přímo pro ibišky, ale klidně můžete použít jakékoliv komplexní hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny. Jen buďte opatrní na obsah fosforu, když je ho moc, mohlo by se stát, že ibišku naroste mnoho jemných lístků, ale květů se nedočkáte.

Fungují i banánové slupky

V případě, že jste zastánci domácích hnojiv, můžete s přehledem použít hnojivo z banánových slupek. Zalijte slupku z 1 banánu 1 l studené převařené vody a nechte tak 24 až 36 hodin macerovat. Pak používejte ve formě zálivky.

Perfektně funguje i droždí

Stejně tak je pro ibišky velice výživné hnojivo, které si můžete sami připravit z droždí. Rozmačkejte 1 kostku droždí do 1 l horké vody, pečlivě promíchejte a nechte vychladnout. Vzniklým roztokem jednou týdně rostlinu zalijte.

Využijte vodu z vařených brambor

Vsaďte na vychytávky našich babiček a nezbavujte se vody z vařených brambor. Využijte ji k podpoře kvetení vašeho ibišku. Jen ji před použitím nechte vychladnout a nezapomeňte, že nesmí být osolená. Výluh z brambor je bohatý na hořčík a draslík, což nejen dokonale posílí rostlinu, ale poslouží i jako skvělá prevence před infekcemi a urychlí kvetení.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.living.iprima.cz, www.gardeningknowhow.com