Zdroje: www.ceskestavby.cz, vlastovka.info, uibisku.webnode.cz, www.asiafarming.com

Pěstování venkovního ibišku není náročné. Ke štěstí potřebuje především světlo, teplo, nepříliš živnou půdu a dostatek vody. V době květu od června do konce září ale ocení zvýšenou pozornost. Vyžaduje, aby ho jeho pěstitelé hnojili a chránili před škůdci. Bohužel, hmyzích nepřátel má tento keř spoustu. Bez chemie se tedy neobejdete.

Hnojení ibišku

Ibišek je poměrně náročný na výživu. Hnojit by se měl ve vegetačním období cca od dubna do konce září. Zajistíte si tím, že rostlina bude dobře růst, květy budou mít plnou barvu a silné stonky.

Co by mělo obsahovat hnojivo pro ibišek

Ibišek ocení tři prvky:

Draslík

Podporuje fotosyntézu, při které se ze slunečního světla a vody vytváří energeticky bohaté organické sloučeniny – cukry. Ty slouží jako potrava pro celou rostlinu včetně obrovských květů. Podporuje růst rostlin tím, že odvádí vodu do každé buňky a udržuje je hydratované a zdravé.

Fosfor

I když ho ibišek potřebuje, vysoká dávka by ho mohla zabít.

Dusík

Ten v rostlinách podporuje metabolické procesy. Příliš mnoho dusíku je však pro keř škodlivý. Malé množství naopak vede k pomalému růstu. Optimální hnojivo pro ibišek by tedy mělo mít střední obsah dusíku, nízký obsah fosforu a vysoký obsah draslíku. Toto hnojivo používejte po celou dobu vegetace jednou za tři týdny.

Škůdci

Bohužel, na ibišek letí škůdci jako „vosy na med". Patří mezi ně mšice a mouchy, jež vysávají šťávu z listů. Třásněnky, které kladou vajíčka na pupeny květů a poškozují je. Smutnice, jejichž larvy oslabují vlasové kořínky a mravenci, kteří roznášejí mšice po zahradě. Obtížný boj je s červci. Larvy tohoto hmyzu nejsou pouhým okem viditelné. Jsou ale pohyblivé a ve velkém napichují a vysávají listy nebo stonky. Slinami rostlinu intoxikují a vylučují medovici. V neposlední řadě ibišek napadají molice. Bílí motýlci se živí šťávou z listů a přenášejí mnoho virových chorob.

Bez chemie to nepůjde

Pokud toužíte po krásných květech a zdravé rostlině, ve vegetační době ibišku budete muset zakročit a vyhlásit škůdcům krutou válku. Vybírejte si přípravky, které je hubí komplexně. Skvělé jsou například insekticidy ze skupiny neonikotinoidů. Ty působí jako neurotoxikant, tzn. blokuje nervový systému malých živočichů. Postřik opakujte 3 týdny po sobě. Preventivně jej můžete použít 3 x v průběhu vegetace. Použít také můžete lesk na listy. Vytvoří ochranný film, který zabraňuje přilepení vajíček a usazování dalších parazitů. Lesk však budete muset aplikovat po každém dešti.