Zdroj: www.zahradaapriroda.cz, www.gardeningknowhow.com

Ibišek syrský

Ibišek syrský (Hibiscus syriacus) pochází ze západní Asie. Do zahrady si můžete zasadit různé odrůdy. Mezi nejoblíbenější však patří růžově fialový Hibiscus syriacus Woodbridge nebo modře kvetoucí odrůdy Oiseau Blue a Marina. Kdo miluje velké květy, tomu se bude líbit Hibiscus Mauvelous. Kultivar se pyšní až patnácticentimetrovými květy.

Letní stanoviště

Ibišek miluje teplo. Proto ho vysazujte na slunné stanoviště. Dostatek slunce přímo ovlivňuje vzhled rostliny a především bohatost a kvalitu kvetení. Vyhněte se tedy stínu, mrazovým kotlinám a místu s průvanem. Pokud se vám zeleň rozrostla a na ibišek padá méně slunečního záření, hrozí, že bude více náchylnější k nemocem a napadení škůdci.

Radikální letní řez

Ibišek syrský stříhejte zásadně na jaře během března až dubna. Tento řez je určený především k prosvětlení keře a zkrácení loňských větví. Radikální řez rostlin, jež příliš nekvetou a nerostou, provádějte v létě. Nejprve zkraťte obvodové větve nad očkem. Středové větve nechte delší, aby měl keř tvar pyramidy. Rostlina znovu vyraší a do konce léta vás odmění atraktivními květy.

Správné hnojení

Aby ibišek dobře kvetl, potřebuje spoustu živin. V létě mu tedy dopřejte hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Hnojte jednou týdně zředěným tekutým hnojivem nebo jednou měsíčně hnojivem s pomalým uvolňováním živin. Do půdy však také můžete přidat kompost s vysokým obsahem draslíku.

Pozor na zálivku

Pokud se v horní části rostliny začnou objevovat žluté listy, zpozorněte. Ibišek je totiž dehydratovaný. Dopřejte mu vydatnou zálivku odstátou a nikoli studenou vodou. Objevili-li se žluté listy uprostřed rostliny, je naopak přelitý. Jak tedy ibišek zalévat? Udělejte malý experiment. Když je půda na dotek suchá, je ten správný čas. V době rozkvětu však vyžaduje velké množství vody. V teplém počasí ho zalévejte denně. Jakmile se ochladí, zálivku omezte.